A köldökcsakra kéztartása

A csakra frekvenciája: 320 Hz
Szervei: hasüreg, gyomor, emésztőrendszer, máj, epe, vegetatív idegrendszer.

Kéztartása: A bal középső és a jobb kisujj hegye összeér, míg a jobb gyűrűsujj hegye a bal középső tövénél pihen. A mudrát 10 percig a köldökkel egy magasságban tartsa.
Javallat – Mire jó: A máj rendellenességei, májpanaszok, epehólyag-betegség, gyomorfekély, gyomorrontás, nyombélfekély, enzimtermelés és emésztés zavarai, láz, zsibbadtság, mérgezések, súlygyarapodás, étvágytalanság, bulimia, ízületi gyulladások és izom-idegrendszeri feszültség esetén használható.

A csakra frekvenciájával rezonáló negatív lelki és mentális tartalom: közöny, tekintélyelvűség, félelem, fenyegetés, harag, aggodalmaskodás, harciasság, pánik, testi-lelki diszharmónia, együttműködésre képtelenség, sorssal szembeni belső ellenállás, betörhetetlenség, isteni tudással visszaélés, túlzott szorongás, megilletődöttség, féltékenységi hajlam, félelem az elköteleződéstől, ideges feszültség, érzelmi biztonság elvesztése miatti hitehagyottság.
A csakra frekvenciájával rezonáló pozitív lelki és mentális tartalom: szimpátia, erotikus vonzerő, empátia, önérvényesítés, önkiteljesítés, akarat érvényesítése, önkontroll, hála, személyiségfejlődés, érzelmi letisztultság, önmegnyitás, tetterősség, rugalmas élethelyzet-kezelés, tűrőképesség, teremtés-rendeltetés betöltése, emelkedett hangoltság, másokkal törődés, buzgóság.
Mantrája: ram. A mantrát mély belégzés után 11-szer rezegtesse: rrraaammm.
Légzéstechnikája: Lótuszülésben lélegezzen be a bal orrlyukán keresztül, majd ki mindkét orrlyukán át! Egy alkalommal 9 ki-és belégzést végezzen!

Púta-mudra (Méregtelenítő kéztartás)

Kéztartása: A bal hüvelykujj a gyűrűsujj alsó ujjpercének belső oldalához ér. A többi ujj kinyújtva. Kezét a köldök előtt kell tartani! Mindkét kézzel is végezhető 5 percig (közben 2 percig kell a mantrát zengetni). Érdemes egy évben 1-2 alkalommal csinálni. Ez a mudra az ájurvédikus ujj-jóga egyik kéztartása.
Mantrája: ram, szam; így rezegtesse:rraamm szszaamm.

Testi hatása – Mire jó: Ez a kéztartás méregtelenítő hatású, máj- és vese problémákra jó; a fájó testrész előtt tartva fájdalomcsillapító hatású. Mellkas előtt tartva légúti problémák (hurutoldó hatású), megfázás, levertség, balkamra-elégtelenség esetén használható.
A mudra által aktiválható képességek, tulajdonságok: teljes bizalom, figyelmesség, szeretetteljes biztonság, lelki megértés; megszabadít a régi problémáktól, sérelmektől, félelmektől, tisztánlátás, mentális figyelem, misztikus elragadottság.
Pozitív megerősítése egy méregtelenítő kúra részeként: „Testemet elhagyják a méreganyagok. Ezek a káros anyagok folyamatosan ürülnek szervezetemből. A testem egészséges működéséhez szükséges energiákkal, anyagokkal töltődöm fel.”

Mushti mudra – Ököl mudra (Emésztés mudra)

Kéztartása: Mindkét kézzel végezzük: Ujjainkat hajlítsuk be, a hüvelykujjat tegyük a gyűrűsujjunkra. Ha valakinek az öklünket mutatjuk, az megérti ezt a gesztust, és dühvel, szitkozódással vagy ellentámadással válaszol rá. Ez azonban nem oldja meg a problémát. Sajnos az agressziót általában rossznak tartjuk, ezért sok ember annyira elnyomja magában, hogy nem is érzékeli. Az sem jó, ha minden agressziót azonnal kiélünk, de az sem, ha elfojtjuk. Jelentősen csökkenthetjük ezt az erőt, ha ismerjük az okát. Sok testi panasz – például májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok stb. – oka az elnyomott és kontrollálatlan agresszió. A legtöbb agresszió oka. hogy az illető nem tud nemet mondani, nem tudja lehatárolni magát, engedi sarokba szorítani magát stb., vagyis az alapvetõ baj a félelem.

Testi hatása – Mire jó: Aktiválja a máj, és a gyomor energiáját, serkenti az emésztést, segít a székrekedésben.
A májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok oka az elnyomott agresszió. A legtöbb agresszió oka, hogy nem tud az illető nemet mondani, nem tudja lehatárolni magát, engedi sarokba szorítani magát, stb. ha az agresszió jelentkezik, akkor minél hamarabb ki kell engedni: lehet párnát püfölni, kocogni, ugrálni, nagytakarítást végezni. Ezután ki kell kutatni a valódi okot, és ki kell fejleszteni egy stratégiát az ok feloldására. Beszéljük meg nyugodtan, akár tisztázódhat is a feszültséget okozó.

Vizualizáció: Képzeljen el olyan jelenetet, ahol félénken, vagy agresszíven viselkedik. Alakítsa a jelenetet úgy ahogyan szeretné. Így gyakorolhatja például, a „nemet” mondást, vagy azt, hogy nem futamodik meg felettese, házastársa, vagy a szülei támadása elől. A nemet mondás önmagában még nem old meg mindent, ezért keressen okos megoldásokat. Akár egy hétvégét tervez meg, akár munkája átszervezését, eközben edzheti fantáziáját – és élete hamarosan színesebb és gazdagabb lesz.
Megerősítése: Minden helyzetben nyugodt és oldott vagyok.

Apan-mudra – Feltöltődés energiával kéztartása

Kéztartása: Üljön törökülésbe a földön,húzza ki a hátát,helyezze az alkarját a combjára. Hajlítsa be a hüvelyk-,a középső és a gyűrűsujját,a többi ujját pedig nyújtsa ki. Tartsa így az ujjait negyedórán keresztül,és lélegezzen be az orrán keresztül,a száján át pedig fújja ki a levegőt.

Testi hatása – Mire jó: Az apan-mudra olyan ujjgyakorlat,amely az ázsiai gyógyászatból ered,és energiával tölt fel. Fizikailag és pszichikailag egyaránt ellazít. Az Apan-mudra a fa elemet serkenti, amely a máj és az epehólyag energiájához tartozik. Ehhez az elemhez tartozik a tavasz, az új kezdet, az indulás és a jövőkép kialakításának minden ereje. Az Apan-mudra ezen kívül kiegyensúlyozza a kedélyállapotot, aminek az alapja a jól működő máj. Ez a mudra türelemmel, oldottsággal, bizalommal, belső kiegyensúlyozottsággal és harmóniával ajándékoz meg. Szellemileg elősegíti a látomásokat. Minderre szükségünk van, amikor a jövőbe tekintünk, amikor új feladatok előtt állunk, és amikor vágyaink beteljesülésére várunk.

Matangi Mudra (Matangi a belsõ harmónia és a királyi uralom istene)

Kéztartása: Két kezünket a solar plexus (gyomortájék) elõtt kulcsoljuk össze, a középsõ ujjakat nyújtsuk ki és érintsük össze. Lélegezzünk a solar plexuson keresztül. Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 4 percig végezzük.

Testi hatása – Mire jó: Ez a mudra erõsíti a légzés impulzust a solar plexusban, és kiegyenlíti itt az energiát. Serkenti a fa elemet, amely az új kezdetekhez kapcsolódik és a föld elemet, amely megadja az élet mélységét. A Matangi-mudra jót tesz a szívnek, a gyomornak, a májnak, a nyombélnek, az epehólyagnak, a lépnek, a hasnyálmirigynek és a vesének. Megnyugtatja az izgatott szívet és feloldja az emésztést gátló belsõ feszültséget (pl.görcsök, teltségérzés). Kim da Silva szerint ez a mudra feloldja a diffúz fejfájásokat és -feszültségeket is.

Források:
Késmárki László:A mudrák titkos kódja Ankh kiadó 2018.
Késmárki László:Gyógyító kéztartások Ankh Kiadó 2012.

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Június

Mudrák a BŐR szépségéért

Érdemes kipróbálni a mudrákat (gyógyító kéztartásokat) szépségetek és a bőr szépségének fokozására is!

Varázsos segítőink – Június

Merlin és Maeve – őket emelem ki ebből az ünnepkörből. Rendkívüli képességű, a természettel együttműködő és „uraló” két nagy hatalmú segítő.

A TAVASZ típusú nők

Gondoljunk csak bele mi jellemző a tavaszra? Tavasszal éled újra a természet, melegszik az idő, előbújnak a növények, tavaszi virágok, rügyeznek a fák, süt a nap. A tavasz típusú hölgyekre, ugyanúgy, ahogy a természetre is az élettel teliség és a friss, üde, világos...

Szépségvitaminok – BŐR vitaminjai

A bőrünknek is szüksége van tápanyagokra, vízre, és vitaminokra. Számos vitamin, ásványi anyagok és nyomelem áll rendelkezésünkre szépségünk karbantartására…

A TAVASZ illóolajai

a tavasz illóolajai közé leginkább a virágillatok tartoznak, melyeket akár parfümként is használhatunk. Többek között ide tartoznak a Rózsa, Jázmin, Neroli, Magnolia, Ylang-ylang és Geranium (Muskátli)

AKUPRESSZÚRÁval az ÁLMATLANSÁG ellen

Álmatlanság esetén segítségül hívhatjuk az akupresszúrát is, amely garantáltan mellékhatásoktól mentes megoldás az alvásproblémákra.

ILLÓOLAJOKkal a könnyebb álomba merülésért

Álmatlanság esetén vagy rossz alvóknak ajánlatos a következő a doTERRA Illóolajok és illóolaj keverékek, praktikák használata lefekvés előtt, melyek segítségével gyorsabban ellazulunk, elengedünk és könnyebben álomba tudunk merülni, reggel pedig kiegyensúlyozottabban...

ÁSVÁNYOK segítsége ÁLMATLANSÁG és alvászavarok esetén

ÁLMATLANSÁG esetén pedig nyugtató hatással lehetnek ránk a következő ásványok: akvamarin, ametiszt, arany topáz, peridot, réz, rózsakvarc, smaragd, zafír, lepidolit, szodalit, lapis lazuli, holdkő, csaroit, hematit és howlit.

Gyümölcsökkel a szép BŐRért kívül-belül

A gyümölcsökkel kívül és belül is nagyon sokat tehetünk bőrünk szépségéért, ha megesszük őket vitamintartalmukkal segítenek a szervezetünk karbantartásában, ha pedig pakolásként az arcunkra kenjük, akkor hidratálnak és csökkentik a ráncosodást…

Meridiánok – MÁJ meridián

A máj meridián feladata a tápanyag és a fizikai erőnléthez szükséges energia raktározása. Növeli a szervezet ellenálló képességét és méregteleníti a vért. A vérkeringést a szív irányítja, de magát a vért a máj raktározza és adagolja a testnek.

Májproblémák Lelki Okai

A májbajok a saját viselkedésemből származnak. A felgyülemlett frusztrációim, a gyűlölködéseim, a féltékenységem, az agresszivitásom mind-mind májproblémák megjelenésének rizikófaktorait növelik.

Máj és Májproblémák gyógynövényei

Egyik fontos méregtelenítő szervünk a máj, mely lebontja a szervezetbe jutott káros anyagokat. Munkáját azzal tudjuk segíteni, ha nem terheljük fölöslegesen…

BŐRszépség gyógynövényekkel

Mivel rengeteg lehetőséget kínál számunkra a természet és a gyógynövények a fiatalodásra vagy az öregedési folyamatok lassítására, a teljesség igénye nélkül a nézzünk néhány arcbőrünk és ráncaink számára kedvező hatású gyógynövényt.

Máj védelme testi és lelki szinten

Májunkat is testi és lelki aspektusból is felügyelnünk kell azért, hogy mérgektől mentesen, elégedetten élhessünk a lehető leghosszabb ideig…

Június az Ajurvéda szerint

A Június hónaphoz a májunk kötődik. A méregtelenítés a nyári hónapokban, a meleg hatására a leghatékonyabb. Erre a hónapra a módszer egyszerű, reggel éhgyomorra egy nagy bögre keserű teával indítsuk…

A Máj Gyógyító Ásványai

Az aventurin erősíti a májat, segíti a vérképzést, a vérellátást, melegíti és élénkíti az érzéketlen testrészeket…A zöld turmalin támogatja a máj működését, a szervezet méregtelenítési folyamatát és ösztönzi a vastagbél kiválasztási folyamatait…