SCHÜSSLER SÓK

Nr. 5. Kalium phosphoricum D6 – Az agy energiaforrása:
Gyenge szívműködés, szívelégtelenség esetén. Hiánya a szervek kifáradásához vezet, ami lelki zavarokkal, nyomott, levert hangulattal, szomorúsággal és emlékezeti gyengeséggel járhat együtt.
A beteg szívdobogással jelentkező félelemérzetről panaszkodhat.

Pszichoszomatikus zavarok: fejfájás, alvási problémák, idegi eredetű hasmenés gyakori probléma. A vitalitás és belső hajtóerő hiányzik, a beteg ingerlékeny, kimerült. Koncentrációs nehézségek, testi gyengeség, levertség jellemzi ezt az állapotot.
A beteg elég sűrűn fáradtnak érzi magát, nincs kedve semmihez. Jellemző tünet az ínyvérzés is.
Hiányában izomgyengeség is kialakulhat; izom- fájdalmak, esetleg izombénulás fordulhat elő. Enyhe mozgás javít a tüneteken, az erőltetéstől azonban romlik a beteg állapota. Szívizomgyengeség miatt a szerveknek rossz lesz a vérellátottsága.
Tipikus hiányjel a közvetlenül evés után jelentkező éhségérzet. Fertőző betegség esetén a beteg kifejezetten gyenge, erőtlen, rossz szagú testváladék, széklet, vizelet.
Kimerültség jelei az arcon: bőrszín szürkés árnyalatú, elszíneződés először a külső szemzugban, az állon és felső ajkak felett jelentkezik, majd az egész arcra is kiterjedhet; olyan, mintha hamuval lenne bekenve. Az arc általános kinézete szürkés és piszkos benyomást kelt. A szemek apatikusak, levertséget tükröznek.
A halánték beesettsége is gyakran megfigyelhető. Szívtáji fájdalom esetén, aminek nincs szervi oka – Panasz kezdetekor 10-15 percenként 1-1 tablettát lehet bevenni, majd 4x1.

További alkalmazási lehetőségek:

Anginás szívpanaszok
Koszorúérgörcs esetén Nr.7 Magnesium phosphoricum D6 forró hetesként (10db tablettát tegyünk bele forró vízbe, majd ezt kortyolgassuk) alkalmazva a hagyományos terápia kiegészítésére használható. Alkalmas anginás panaszok megelőzésére is; ha előre tudjuk, hogy erős fizikai terhelésre vagy idegeskedésre számíthatunk, megelőzésképpen napi 3x1 tabletta elszopogatása javasolt. Csökkenti a koszorúerek görcskészségét, így az anginás panasz kialakulásának esélyét.

Erős szívdobogás kis fizikai megterhelésre
Nr. 2 Calcium phosphoricum D6 3-4x1 tablettát vegyünk be, ha erős szívdobogás jelentkezik kis fizikai megterhelés esetén.

Szívdobogás érzése idegességgel
Nr.7 Magnesium phosphoricum D6 forró hetesként alkalmazva: 10db tablettát tegyünk bele forró vízbe, majd ezt kortyolgassuk.

HOMEOPÁTIA

A szív az érzelmeink központja, ha bármi gond van vele, akkor az az életünkben az alapvető rend megbomlását jelenti: szívinfarktus esetén a szív megszakad, magas vérnyomás esetén állandó tettrekészség, túlzott cselekvés vagy tétlenség jellemző.

Magas vérnyomás szerei: Aconitum, Arnica, Barium Carbonicum.
Szívelégtelenség szerei pedig a Crataegus és a Carbo vegetabilis.

Szívproblémák esetén alkalmazható homeopátiás szerek a következők:
Aconitum: hirtelenül megjelelnő stenocardia (szívszorulás), kemény pulzus, nagy félelem, nyugtalanság, harag után
Cactus: olyan érzés, mintha egy ököllel a szívre ütöttek volna, bal karba való kisugárzás, gyors pulzus
Cimicifuga: klimaktérium (klímax-változókor), idegi panaszok, depresszió
Coffea: szívdobogásérzés, gyors szívverés, vegetatív izgalom nem várt szituációkban
Convallaria: olyan érzés, hogy a szív felhagy az ütéssel, majd újra indul
Nux-vomica: gyomortáji szívpanaszok

VITAMINOK, Ásványi Anyagok, Nyomelemek és Q10

B-Vitaminok (B6 és B12): A szív biokémiai folyamataiban a vitaminok közül elsősorban a B-vitamin-család és az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vitaminok játszanak meghatározó szerepet. Ez érthető is, hiszen a szív működéséhez nagyon sok energiára van szükség. Szervezetünk energia-háztartásának fenntartásában szerepet játszó számos folyamat katalizátora valamelyik B-vitamin.

C-Vitamin (csipkebogyó, paprika): A C-vitamin az egyik legfontosabb antioxidáns tulajdonságú vitamin, amely szerepet játszik a szív működésében.

E-Vitamin: Az E-vitamin védi a szívet, ugyanis szabadgyök-fogó hatása védi a szív koszorúereit (ez a szívizmokat vérrel ellátó ér) a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is.

F-Vitamin (dió, vagy hidegen sajtolt olajok, pl dióolaj): A telítetlen zsírsavak fogyasztása ma már klasszikusnak számító védekezési módszer a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni küzdelemben. Régóta ismert az a megfigyelés, hogy a sok, tengeri eredetű halat fogyasztó népek körében jelentősen alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

Kálcium és Magnézium: A Magnézium is rendkívül fontos ahhoz, hogy a szívünk és az érrendszerünk hosszú ideig egészséges maradjon, ugyanis a túl kevés magnézium olyan problémák kialakulásához is hozzájárulhat, mint például a magas vérnyomás, a szívritmuszavar, a szívizom betegségei, a szívroham vagy az érszűkület. A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, azt is mondhatnánk, hogy nélküle nincs élet, ugyanis minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A keringésünk szempontjából nagyon fontos, hogy megfelelő szintű Kálcium és Magnézium tartalma legyen a vérnek. Ideális esetben az lenne a jó, ha vérünkben a Magnézium és a Kálcium aránya 1:2-höz lennen.

L-Karnitin: Az L-Karnitin aminosav-származék, az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt pótolniuk külső forrásokból. Legnagyobb mennyiségben a vörös húsok tartalmazzák. A szívizom számára, valamint a növekedéshez, fejlődéséhez és az izomzat fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Helyreállítja a normális szívműködést, javítja az izomzat oxigénellátását, valamint zsírégető hatású.

Szelén: Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen esszenciális nyomelem, mely minden sejtben megtalálható és nélkülözhetetlen sok enzim megfelelő biokémiai folyamatainak működéséhez. Kiemelten fontos a szelén a szív, máj megfelelő működéséhez, a hasnyálmirigy működéshez, férfiak számára pedig a herék és a spermaképzés szempontjából lényeges.

Q10 Koenzim: A Q10 koenzim elsődleges szerepe, hogy antioxidáns révén a zsírnemű anyagok lerakódását akadályozza az erek falán, így gátolva meg az érelmeszesedést, plakkok kialakulását, közvetve pedig jótékonyan hat a vérnyomásra. Tehát az egyik legfontosabb területe a szívbetegségek köre. A Q10 is a B-vitaminokhoz hasonlóan a szív energiaellátásában játszik meghatározó szerepet, a szív izmainak sejtszintű támogatásáért felelős. A szív izmai kimondottan igénylik ezt a tápanyagot és számos kutatás mutatta ki előnyös hatását.

GYÓGYÍTÓ TÁPLÁLÉKAINK

Esszenciális olajak: Hidegen sajtolt növényi olajak, magok (napraforgó, dió, mogyoró, mandula…)

Flavonoid tartalmú gyógynövények: feketeribizli, szeder, áfonya, galagonya és minden piros/kék/fekete színű gyümölcs (termés) és zöldség)

Kumarin tartalmú növények: fahéj, borsmenta, levendula, stb.

FOKHAGYMA: A fokhagyma a magas vérnyomás megelőzésében nagyon hatékony, ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek nem engedik lerakódni a lipideket az érfalban, tehát mintegy fiatalítja az ereket. Ezen kívül hatására a vérlemezkék taszítják egymást, nem tapadnak össze, így nem képződhetnek belőle vérrögök. Fokhagymakúra: napi 3 gerezd fokhagyma fogyasztása javasolt.

AKUPRESSZÚRA

SZB6 – Fájdalomcsillapító pont a SZÍV egészségéért
Egy az egészségünk megőrzésében jelentős szerepet játszó akupresszúrás pont a Szb6-os pont, amely erőteljes fájdalomcsillapító és nyugtató hatással rendelkezik és vizsgadrukk enyhítésére is alkalmazható.

A pontot úgy találjuk meg, hogy a kézfejünket csuklóban visszahajtjuk, és az ellenkező kezünk három nagy ujját (mutató, középső, gyűrűs) beillesztjük a hajlatba, és a hüvelykujjunkkal megkeressük a kéz belső felületének közepén húzódó két ínhüvelyünket, ezek közé benyúlva találjuk meg a Szb6-os akupunktúrás pontot.

Háromszor 7-10 másodpercig nyomjuk, nyomkodjuk ritmikusan erősen befelé bármilyen mellkasi, testközépi probléma, fájdalom esetén.
Ha ezen a területen probléma jelentkezik, már a tünetek megjelenése előtt is érzékennyé válhat ez a pont, kezelésével megelőzhetjük, enyhíthetjük a betegség kitörését, lefolyását.
Alkalmazzuk szorongás, csüggedtség, vizsga helyzet miatti izgalom, hisztéria, szívdobogás érzés, émelygés, hányinger, izzadás nélküli láz, csuklás, fejfájás, migrén, torokfájás, pajzsmirigy túlműködés, asztma, hasi-, gyomor-, mellkasi-, menstruációs fájdalom esetén. Bármilyen rohamszerű betegségtünet enyhítésére is megfelelő.
Ezenkívül használható álmatlanság, kábultság, szédülés, felső végtagi feszülés esetén. A Gy36 ponttal kombinálva használjuk angina pectoris-nál az anginás rohamok megszüntetésére, sőt infarktus esetén extra szívdobbanással oldhatja a kamrai fibrillációt.

GY36 – A hosszú és egészséges élet pontja
A Gyomor 36-os pont (Gy36) akupresszúrás pontot, más néven a hosszú élet pontja a legfontosabb pontok egyike az akupresszúrában.
Az emésztőrendszerre, szívre, öregedési tünetek ellen ható és a fogyókúrát is segítő Gy 36.

A Gy 36 megtalálásához a hüvelyk- és mutatóujjunkkal átfogjuk a térdkalácsot, és ahova az egyenesen kinyújtott középső ujj ér, ott van a pont.
A hagyományos kínai gyógyászat elméletei szerint a gyomor-meridián életenergiában (Qi) és vérben gazdag.
Amennyiben ezt a meridiánt aktiváljuk, az életenergia és a vér sokkal jobban keringenek a testben, javítja a belső szervek működését, így érhetjük el az egészséges és hosszú életet.

Távol-keleten a GY 36 pont sok száz év óta a legismertebb és legfontosabb akupresszúrás pontnak tartják, szerepet játszik az agy működésének szabályozásában, és javítja a szív- és az érrendszer, az emésztő-, endokrin- és immunrendszer működését.
Ezen az akupresszúrás ponton végzett masszírozás vagy akupunktúra gyógyító hatással van az összes emésztőszervek rendellenességeiből eredő betegségekre, legyen az hasfájás, lelassult emésztés, székrekedés, teltségérzet, gyomorfájás, puffadás, felszívódási zavarok, gyomor- vagy nyombélfekély, hasnyálmirigy gyulladás.
Általános gyomorerősítő, ha erősen kezelik fogyasztó, ha simogatják étvágyfokozó hatású. Mivel a gyomor-meridián tetőtől talpig függőlegesen végigfut az egész testen nemcsak az emésztési zavarok, de más rendellenességek, mint fejfájás, fogfájás, sárgaság, elmezavarok, láz, asztma, urológiai zavarok, szívdobogás, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri zavarok, reumás ízületi gyulladás, verejtékezés, álmatlanság is gyógyíthatók a pont kezelésével.
Minden öregedési tünet ellen hatásos, mint nehéz járás, nehéz vizelés, prosztata problémák, impotencia, frigiditás. Nem véletlenül nevezik a hosszú élet pontjának. A SZb 6-tal kezelve anginás rohamok ellen használhatjuk eredményesen. Szívinfarktus kezdeti tüneteit megszüntetheti, a szívet kihozhatjuk abból a remegésből, ami a kamraizomzat elhalását okozza, ez pedig életmentő lehet az orvosi segítség megérkezéséig. Ez a pont is a 3-2-1 meridiángyakorlat része.

MUDRÁK

SZÍVproblémák esetén használható Mudrák – Gyógyító kéztartások

ANAHATA-MUDRA – A szívcsakra kéztartása: Szívritmuszavar, szívproblémák, magas vérnyomás, vérkeringési zavarok, vállízületi panasz, érzelmi ingadozás, autoimmun betegségek, immungyengeség, immunrendszeri zavarok, fertőzések, mellkasi szorító fájdalom, szívbillentyű-gyulladás, szívburokgyulladás, szívelégtelenség, szívizomgyulladás, nyirokpangás, nyiroködéma, nyirokérgyulladás, nyaki csigolyabántalom, nyirokcsomó-duzzanat, nyaki porckorongsérv, nyaki ideggyökök sérülése és bőrgyulladás esetén alkalmazható.

APAN-VAYU-MUDRA: Ez a kéztartás hatásos szívroham, szívinfarktus, depresszió, erős szívdobogás, fejfájás, magas vérnyomás, májproblémák esetén; csökkenti a fáradságot, idegi feszültséget, felszámolja a gyengeséget; rendszeres végzése hosszú élettartamot biztosít.

GANESHA-MUDRA: Stimulálja a szív energiáit, segít szívbetegség esetén, erősíti a szívizmokat, megnyitja a hörgőket (és oldja a feszültséget a mellkasi régióban); aktiválja a tűz elemet a szervezetben; aktiválja a szívcsakra energiáit.

RUDRA-MUDRA: Használhatjuk szívpanaszokra, szédülésre, szervsüllyedésre és általános kimerültségi állapotokra.

MATANGI-MUDRA: Jót tesz a szívnek, a gyomornak, a májnak, a nyombélnek, az epehólyagnak, a lépnek, a hasnyálmirigynek és a vesének. Megnyugtatja az izgatott szívet, és feloldja az emésztést gátló belső feszültséget (például a görcsöket, a teltségérzést), a diffúz fejfájásokat és -feszültségeket is.

MUSHTI-MUDRA – Ököl mudra: A májgyengeség, emésztési problémák, székrekedés, feszültségek, szívpanaszok oka az elnyomott agresszió.

Szívproblémák esetén jótékony Mudrák – Gyógyító kéztartások: https://namasta.hu/szivproblemak-eseten-jotekony-mudrak-gyogyito-keztartasok

APITERÁPIA – Apiterápia és a SZÍV

Az apiterápia (méh latin neve: appis – görög terapia szóból kitalált mozaik szó) elnevezés egy magyar orvoshoz, Dr. Beck Bodoghoz köthető és a méhészeti temékekkel való gyógyítást jelenti.

MÉZ: A méz nagyon fontos alapanyag lehet a szívgyógyászatban, ugyanis erősíti a szívizmok összehúzódását, tágítja az ereket és kihajtja a felesleges vizet.

VIRÁGPOR: Szívgyengeségnél az almafa, japánakác virágpora, keringési panaszoknál pedig a gesztenye, repce, kakukkfű virágpora ajánlott.

MÉHMÉREG: Heti 1-3x használata nagyon jó a szív- érrendszeri betegségeknél, valamint előnyösen hat az immunrendszerre is.

MÉHPEMPŐ: Szív- érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, pszichikai panaszok, neuraszténiás tünetek, ideggyengeség, szellemi kimerülés, fizikai fáradtság, vitaminózis, vérszegénység, szervezeti leromlás, immungyengeség, fertőző betegségekre érzékenység.

Apiterápia és a SZÍV: https://namasta.hu/apiterapia-es-a-sziv

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Forrás:
egeszseges-eletmodszerek.hu/termeszetes-modszerek-az-egeszsegert/a-hosszu-elet-pontja-gy-36
egeszseges-eletmodszerek.hu/termeszetes-modszerek-az-egeszsegert/fajdalomcsillapito-pont-a-sziv-es-a-tudo-egeszsegeert
www.astra-lit.com/Termeszet/akupresss.htm

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – November

Advent

Advent (úrjövet) a keresztény vallásban a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak…

A TÉL ásványai

Az ásvány ékszerek és kulacsok, csodaszép, dekoratív karácsonyi ajándékok lehetnek a karácsonyfánk alatt. Kitűnő választás szeretteinknek és kedvesünknek egy egyedileg készített ásvány karkötő…

Depresszió Lelki Okai

Télen, legfőképpen januárban – a karácsonyi emelkedettebb hangulat után – sok borult, szürke és napmentes nap hatására teljesen normális, hogy eluralkodik rajtunk egyfajta rosszkedv…

Milyen a TÉL típusú női karakter?

A Tél típus hölgyekre, ahogy a télre is a halvány, hideg (jeges), valamint az élénk, intenzív, tiszta színek és az erős kontrasztok jellemzőek…

A TÉL Illóolajai

A téli hideg, hűvös időszakban, amikor a testünk melegen tartása az egyik legfontosabb feladatunk, a melegítő hatású illóolajok használata ajánlott a leginkább.

Borsmenta az egyik legsokoldalúbb illóolaj

A borsmenta lehűti az érzelmeket, eloszlatja a haragot, a hisztériát és az idegességet, valamint segít a depressziónál és tetterőre váltja a szellemi fáradtságot.

A gyömbér

A gyömbért már a Kr.e. 3000 körüli első kínai nagy füvészkönyv is fontos gyógyszerként említi. Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották…

Kínai gyógyászat és a Szív

“Tudom ki vagyok. Szeretem amit csinálok.” A szív meridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint az izzadást és az alvást. Felelős a tudatosságért, a gyorsaságért, a gondolatok tisztaságáért, valamint az emocionális egyensúlyért.

A SZÍV Gyógynövényei

Galagonya (Crataegus monogyna): Fokozza a szívizom pumpafunkcióját, szívfrekvencia csökkentő, szívkoszorúér tágító, hajszálértágító…

Szívre ható Illóolajok

doTERRA CONSOLE (Console) Illóolaj: Szívbeli problémákon, gyászok esetén, az elengedésekben lehet segítségünkre…

Testünkön árulkodó jelek és a SZÍV

A szív állapotára a nyelvünk színéből, állapotából is lehet következtetni! Már az ókori Kínában tudták, hogy a szívmeridián kapcsolatban áll a nyelvvel. Aki tehát tudni szeretné, milyen állapotban van a szíve…

Novemberi elengedések

Készítsünk Lelki Leltárt! November a mély átalakulások időszaka! Itt az idő, ha szeretnél tenni régi ügyeid elengedéséhez és egy számodra is jobb jövő megalapozásához.

Novemberi Töprengő

Feladatunk ebben az időszakban, hogy az összes tudatalatti félelmünket megismerjük és ezeket tudatosan kidolgozzuk, kitegyük magunkból. A befelé fordulás lényege, hogy feldolgozzuk mindazt, amit év közben nem tudtunk feldolgozni…

November az Ajurvéda szerint

Sok népi gyógyászat ajánlja a fokhagymát, a galagonyát és/vagy egyszerűen a mediterrán jellegű táplálkozást, de az Ájurvéda azt mondja, hogyha amúgy is rendszeresen sportolunk, akkor pl. a napi 2 db banán mézzel…

Novemberi Léleksimogatás

Készülődünk a Belső Világunk megélésére, a gyönyörű nyár és a még csodálatosabb ősz után. Az estéink belsőségesebbek, sötétebbek és illatosabbak lesznek, közeledünk a tél felé.

Szívproblémák Lelki Okai

A szív a negyedik csakrához vagy energiaközponthoz tartozik. A szeretetet (az érzelmeimet, a szeretet képességét), az örömöt, a vitalitást és a biztonságot jelképezi. A szív energiája az egész testre kisugárzik…

Apiterápia és a SZÍV

Az apiterápia (méh latin neve: appis – görög terapia szóból kitalált mozaik szó) elnevezés egy magyar orvoshoz, Dr. Beck Bodoghoz köthető…