ARC

Az arc az első testrész, amely az univerzummal találkozik, annak impulzusait fogadja. Általában egyetlen, másik emberre vetett szempillantás már benyomásokat ébreszt bennünk aszerint, hogy annak sugárzó, napfényes, mosolygós vagy borongós, zavart, szomorú az arca.

Az arc tehát a rólam kialakuló képet, az identitásomat, az egómat jellemzi.
Ha el akarom rejteni a személyiségem egy aspektusát, vagy ha magam előtt rejtegetek valamit, akkor az arcom is viselni fogja ezt az álarcot, maszkot – feszültté válik, és grimaszol.
Ugyanígy, ha alulértékelem magam, ha másokat kritizálok, ha nem érzem magam kompetensnek, hozzáértőnek valamiben, ha az az érzésem, hogy senki sem szeret engem, akkor ez a belső rosszullétem, rossz érzésem az arcbőrömön pattanások vagy kiszáradás formájában fog megmutatkozni.

Egy mentális irritáció elváltozásokat okoz az arcbőrön. Annak érdekében, hogy az arcvonásaim és az arcbőröm magától kitisztuljon, fontos, hogy legelőször belsőmet tisztítsam ki, és megszabaduljak az általam táplált negatív érzésektől és gondolatoktól, helyette pedig több szeretetet, megértést, elfogadást és nyitottságot engedjek be magamba. Az arcom ragyogni fog, és nem lesz többé szükségem arra, hogy álarcot viseljek.

BŐR

A bőr az egész testet befedi, és elhatárolja azt, ami „belül” van (a személyiségemet), attól, ami „kívül”. Nagy felületével a bőr a test egyik legfontosabb szerve. Olyan védelmi rendszer, amely precízen kijelöli az életteremet, és amely hűségesen és tudat alatt a belső állapotomról is tájékoztat.

Ha gyengéd, érzékeny ember vagyok, akkor a bőröm is az. Ha nagyon érzékeny, akkor a bőröm szintén az.
Ezzel ellentétben, ha kemény vagyok magammal vagy másokkal, akkor bőröm is kemény és vastag.
Az irritáció nyomai mindig arra utalnak, hogy valami vagy valaki irritál engem. A nagy bizonytalanság enyhén nedvessé teszi a bőrömet, de az erőteljesen izzadó bőr az elfojtott, ám kiürítésre váró érzelmekre utal, amelyektől ilyen formában szabadul meg a testem.
A külvilággal való kapcsolataim minőségét tehát a bőröm állapota tükrözi.

BŐR (bőrproblémák)

A bőr olyan, mint a fa kérge. Megmutatja, ha vannak külső és belső problémák. Elválasztja a testemet a külső környezetemtől. Ha a bőröm elváltozásokat mutat, akkor valószínűleg olyan típusú ember vagyok, aki túlságosan is nagy jelentőséget tulajdonít mások véleményének.
Mivel nem vagyok biztos magamban, és félek mások elutasításától, vagy attól, hogy mások megbántanak engem, bőrbetegséget „növesztek” azért, hogy egyfajta természetes korlátként távol tartsam magamtól a környezetemet.

A bőr lágy szövet, amely a mentális energiához kapcsolódik, és bizonytalanságaimat, legmélyebb gondjaimat fejezi ki. A bőr tehát állandó jelleggel tükrözi a belső érzéseimet (lásd: „vörös, lángol a dühtől” kifejezéseket). A bőröm színe megváltozhat, ha zavarban vagyok, ha szégyellem magamat.
A bőröm tehát egy demarkációs vonal a belsőm és a külvilág között.

A bőröm akkor száraz, ha nem tartalmaz elég vizet. A víz (a levegő mellett) az élethez szükséges egyik legfontosabb elem.
Az élettel való kapcsolataim tehát szárazak, sivárak. A környezetemhez fűződő kapcsolataimban belülről blokkolom, akadályozom magam.
Úgy érezhetem, hogy „mindjárt elszáradok”. Újra meg kell találnom az örömöt a másokkal való kommunikációban.
A lehámló, elhalt bőrréteg arra utal, hogy régi, elavult mentális sémák szerint élek.

Amikor a bőröm felületén pattanások jelennek meg, akkor a kapcsolataimat érintő problémákat, a környezetemmel kapcsolatos kommunikációs problémákat fejezem ki ilyen formában.

Ha a bőröm gyulladásos tüneteket mutat, akkor tartozom magamnak annyival, hogy megpróbálok kevésbé ingerlékenynek lenni belső vagy külső konfliktushelyzetekkel kapcsolatban.

Ha zsíros a bőröm, akkor túl sok érzelmet fojtok el, tartok magamban. Az is lehet, hogy el akarok menekülni egy bizonyos helyzet, vagy egy bizonyos ember elől, úgy, mint egy halacska, amely kicsúszik az ujjaink közül. Hagynom kell, hogy az energia áramoljon bennem, hogy negatív gondolataim eltűnhessenek. Nyugodtan és hidegen kell kezelnem az általam táplált frusztrációkat, így bőröm tisztább lesz és lágyabb. Minél inkább őszintévé, „átlátszóvá” és igazzá válok, a bőröm annál üdébb lesz.

A viszketés arra utal, hogy irritáló gondolataim vannak, amelyek kiülnek a bőröm felszínére. Szembe kell néznem velük annak érdekében, hogy ne vonják el többe a figyelmemet.

Minél inkább képes vagyok a jó tulajdonságaim értékelésére, és arra, hogy kis örömökkel ajándékozzam meg magam, a bőröm annál inkább ezt a jóllétet fogja tükrözni lágyságával és tisztaságával. Ha képes leszek arra, hogy szabadon kommunikáljam az érzelmeimet, a bőröm ellazul és ragyogni fog.

BŐR problémák megértése és támogatása Illóolajokkal – doTERRA – Olvass el >>>

BŐR – AKNÉ

Ha az akné az arcon található, akkor a belső probléma a személyiséghez kapcsolódik (fej = személyiség). Az arc a belső harmóniámat tükrözi. Amikor valakivel találkozunk, az arcunkkal „szembesül” először, és ez dönt arról, hogy az illető elfogad vagy elutasít bennünket.
Akné akkor jelenhet meg, amikor érzelmileg és mentálisan is konfliktusban vagyok saját magammal. Az irritációnak, ellenérzésnek, elutasításnak, félelemnek, szégyennek és a bizonytalanságnak látható kifejeződése, és arról tanúskodik, hogy nem fogadom el saját magamat. Ronda vagyok, néha undorodom magamtól!
Az akné összefügg az identitás kifejeződésével, az önszeretettel és önmagunk feltétel nélküli elfogadásával. A gyorséttermi ételek elősegíthetik a megjelenését, és a máj (a félelem székhelye) működését is károsíthatják.

Fiatalként, kamaszként az akné gyakran belső változásokat takar. Félek nyitni mások felé (ellenállás, választások, döntések), kapcsolatokat megszakítani (gyakran tudat alatt), vagy az életem változásaival szembenézni; őrlődök belső világom és a világlátásommal kapcsolatos kiigazítások között. Mivel már nem vagyok gyerek, de még felnőtt sem, nincs túl pozitív képem saját magamról. Talán attól félek, hogy megváltoztatom azt, amit a környezetem rólam gondol, vagy a környezetem rólam alkotott ítélete ijeszt meg.

Az akné a szexualitásommal kapcsolatos tudat alatti félelmeimről is árulkodhat, s megkísérli kifejezni azt, ami tényleg vagyok. Állandóan kapcsolatot teremtek másokkal, még akkor is, ha néha valójában az ellenkezőjét szeretném tenni. Csúnya akarok lenni azért, hogy elriasszam azokat az embereket, akiknek közvetlen közelségére nem vágyom. Határt vonok magam köré, és csak azokat az embereket eresztem be, akikkel valóban jól érzem magam.
Nyugton akarok maradni, nem akarom, hogy mások zavarjanak, magamba fordulok, és így is akarok maradni. Nem vagyok képes eléggé szeretni önmagamat, így mások sem tudnak. Tudom, hogy valami bánt, bosszant engem, ami a bőrömön meg is jelenik. Állandóan másokhoz hasonlítgatom magamat, mindig hibát látok magamban (túl magas, túl kövér vagyok).
Úgy érzem, korlátoznak, a szüleim irányítanak és kontrollálnak. Néha az egyik szülővel azonosulok, máskor a másiknak akarok örömet szerezni ahelyett, hogy megtartanám a saját identitásomat.

Ha a szívemmel elfogadom a bennem zajló változásokat, egészséges és természetes módon szem előtt fogom tartani az alapvető szükségleteimet (szexuális vagy más szükségletek). Egy nap olyasvalaki fog a tükörből visszanézni, aki tökéletesen megfelel az elvárásaimnak.

Akné a test számos részén megjelenhet. A hátamon a múltamat, a szokásaimat, a régi félelmeimet és szorongásaimat jelképezi. Egyfajta elutasításra is utal, melyet azokkal szemben érzek, akik nem támogattak eléggé vagy nem álltak ki mellettem. Ha a háton a nyak közelében van az akné, akkor az elfojtott dühről árulkodik. A mellkason a jövőt és a rám váró dolgokat jelenti. Megjelenésében kifejeződik az identitásom és saját életterem keresésének, illetve ezek mások által történő tiszteletben tartásának igénye.
Meg kell találnom a saját helyemet a világban, és ha szükséges, másoknak is meg kell mutatnom, hol vannak énem határai, meddig „tartok” én, és hol „kezdődnek” ők. Elfogadom, és olyannak szeretem magam, amilyen vagyok, és felhagyok azzal, hogy mindenkinek mindenáron meg akarjak felelni.

BÖR – BŐRGYULLADÁS

A bőrgyulladás a felhám gyulladásos megbetegedése. Bizonyára feszültség húzódik a dolgok általam megélt módja, és az engem körülvevő világ történései között. Ha megvizsgálom, hogy lelki, metafizikus szinten mihez köthetők a bőrrel kapcsolatos problémáim, akkor könnyebben megértem majd, hogy mi az, amit megélek. így gyógyírt találhatok.

BÖR – BÖRKEMÉNYEDÉS

A bőrkeményedés a bőr megvastagodását jelenti, amely folyamatos dörzsölés, nyomás hatására alakul ki. Lelki szinten beidegződött, merev mentális sémákat és viselkedési formákat jelent. Több testrészt is érinthet ez az elváltozás. A bőr a mentális energiát szimbolizálja.
Amikor egy adott élethelyzettel kapcsolatban a félelmem felgyülemlik és kikristályosodik, mozdulatlanság, renyheség alakul ki, amely nem engedi ennek az energiának az áramlását – hiszen a gondolataim sem rugalmasak. Ez a félelem arra kényszerít engem, hogy ne legyek képes az élethez objektíven hozzáállni. Fel kell ismernem a félelmem okát, így a felhámon blokkolt és felhalmozódott energia újra elkezd majd velem összhangban áramolni. A bőröm rugalmassá és fiatallá válik.
A bőrkeményedés helye kiegészítő információkkal szolgálhat: például, ha a vállamat érinti az elváltozás, akkor a kötelességeimhez kötődő gondolataimmal és hozzáállásommal kapcsolatosan vagyok túlságosan kemény.

BŐR – CSALÁNKIÜTÉS

Bőr felszínén megjelenő vörös, égő foltok, melyek enyhén kitüremkednek, és nagyon viszketnek. A csalánkiütés lehet ételmérgezés következménye, de bizonyos gyógyszerek vagy más vegyi anyagok is kiválthatják. Stressz vagy feszültség hatására súlyosbodhat.
Ha csalánkiütésem van, akkor valószínűleg sokszor érzem úgy, hogy mások elutasítanak. Nem szeretem azt a lényt, aki vagyok, és annak érdekében, hogy szeressenek, mások elvárásainak függvényében teszem a dolgaimat.
Az elutasítástól való félelmem megvalósul, hiszen saját magamat elutasítom. A bőrömet borító vörös foltok miatt csúnyának érzem magam, és azt gondolom, nem vagyok kívánatos. „Megbélyegzett” vagyok, aki függőségi viszonyban él. Mivel mások elvárásai szerint cselekszem, lehetetlenné teszem, hogy önmagamnak éljek. Nem merek új terveket megvalósítani, ami csak növeli bennem a tehetetlenség érzését.
Feladatom: a magam ura leszek, a legfontosabb emberré válok saját magam számára. Élőre haladok, és bízom magamban.

BŐR – DERMATITISZ, BŐRGYULLADÁS

A dermatitisz a bőr gyulladását jelenti. A bőröm érintkezik elsőként az univerzummal, és tükrözi belső félelmeimet, belső bizonytalanságaimat.
A gyulladás mindig egy általam elfojtott irritációt, ingerültséget jelez, amely így próbál kifejezésre jutni. Ez az irritáció jelenthet magammal vagy másokkal szemben érzett dühöt.
A dermatitisz egyfajta reakció arra, ha valaki zavar, felkavar engem, vagy ha egy bizonyos helyzet okoz számomra frusztrációt. Olyan fizikai kontaktus szükségességére is utalhat (általában érintésre), amely régóta nincs kielégítve; vagy ellenkezőleg, el akarok kerülni egy olyan kontaktust, amely zavaró, kellemetlen számomra. Nehezen, vagy egyáltalán nem merem a másik ember felé közvetíteni, hogy bőröm „fortyog a dühtől”; vagy ellenkezőleg, nehezen mutatom ki, hogy szükségem van a simogatásra.
A legfontosabb az, hogy tiszteletben tartsam az igényeimet, és hogy ezt megosszam másokkal is – így a bőrgyulladás magától eltűnik majd.

BŐR – EKCÉMA

Az ekcéma a bőr kóros elváltozása, vörös bőrpír formájában jelenhet meg gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Ekcémásként, rendkívül érzékeny ember vagyok. Nem tanultam meg szeretni önmagamat, és mivel félek attól, hogy megsérülök, megbántanak, ezért inkább mások elvárásai szerint élek. Félek, hogy magamra hagynak.
Valószínűleg egyszer már megéltem egy nagyon intenzív elszakadást, amely még a magzati koromhoz nyúlik vissza. Hajlamos vagyok arra, hogy olyan helyzeteket teremtsek, amelyekben ezt az elszakadást újra és újra megélhetem, főleg olyan emberekkel kapcsolatban, akiket szeretek.

A bőr ekcémás elváltozásánál tudat alatt annak az embernek az érintése hiányzik nekem, akitől el kellett válnom. A bőröm érintkezett vele, s mivel ez a kontaktus megszűnt, a bőröm az érintés hiányát ekcéma formájában fejezi ki. Ez elszigeteltséghez vezet engem, magamba fordulok és alulértékelem önmagamat. Magamról teljesen elfeledkezem, másokról nem. Túl nagy jelentőséget tulajdonítok annak, hogy mások milyennek látnak engem. Nehezen tudok igazán önmagam lenni. Az a tény, hogy nem tudom, merre visz a „végzetem”, nagy aggodalommal tölt el, és ez szorongást eredményez. A reménytelenség állapota gyorsan alakul át lázadássá és dühvé.
Ez a forrongó reménytelenség hullámokban tör felszínre, frusztrációt és irritációt okozva. Elfelejtem számításba venni saját igényeimet, csak azért, hogy kivívjam mások szeretetét. Mások elvárásai szerint cselekszem ahelyett, hogy azt tenném, ami nekem tetszik. Elutasítom azt, aki vagyok.

A rossz állapotban lévő bőröm, amit mindenki jól láthat, fizikálisan megmutatja azt, amilyennek én látom magam belülről. Minél inkább elutasítom magamat, és minél inkább olyan embereket vonzok magam köré, akikről azt gondolom, elutasítanak engem, a visszautasítástól, elutasítástól való félelmem annál jobban beigazolódik.
Így végül a külső valóságtól elvágom, elhatárolom magam, pedig a lelkem mélyén pontosan ennek az ellenkezőjére, az emberekhez való közeledésre vágyom. Az ekcémával egyfajta fizikai korlátot emelek magam és mások közé azért, hogy ne sérülhessek meg.

Egy csecsemőn akkor jelenik meg tejkiütés, amikor több melegségre és fizikai kontaktusra vágyik. Ha túlságosan elszigeteltnek érzem magam, akkor ekcémát „növesztek” azért, hogy közeledhessek mások felé. Figyelemre és szeretetre van szükségem. Egy gyermek esetében az érintés vágya a szó szoros értelmében a bőr bőrrel való érintkezését, nem takarón vagy ruhán keresztüli ölelést jelent.
A tejkiütés arra utal, hogy valamit el kell elengednem ahhoz, hogy önmagam lehessek – az a valaki, akit eddig rejtegettem. Meg kell válnom bizonyos mentális sémáktól, hogy leszakadjak a múltamról, és azokra az elvégzendő dolgokra koncentrálhassak, amelyek lehetővé teszik önmagam megvalósítását. Olyannak kell magamat szeretnem és elfogadnom, amilyen vagyok. Amit én nem adok meg magamnak, azt mások sem tudják megadni nekem.
Tudatosítom tehát a valódi igényeimet, és ezeknek megfelelően járok el. Megtanulom teljességében élvezni a jelent, és felismerni, hogy minden cselekedetem a holnapomat, a jövőmet alapozza meg. Bizalommal haladok előre az életemben.

BÖR – FURUNKULUS – kelés

A furunkulus a bőr bakteriális eredetű gyulladása, amely fehéres dudor formájában összegyűlt elhalt szövetekből áll. Valaki vagy valami megmérgezi az életemet, mivel azonban dühömet és szorongásomat elfojtom, a felhalmozódott feszültség testemen egy vagy több furunkulus formájában fog megjelenni.
Mivel a furunkulus a bőrön okoz elváltozást, az általam érzett düh gyakran olyan szituációból adódik, amelyben egy szeretett lénytől kellett elválnom, akivel így megszűnt a fizikai kontaktusom.
A furunkulus helye utal arra, hogy ez a düh milyen okból „fortyog” bennem. Például a bal vállamon megjelenő furunkulus a családdal vagy a párkapcsolatommal kapcsolatos kötelességeimmel szemben érzett frusztrációra utal. Úgy érzem, a vállaimon túl sok a teher, míg a társam nem tesz eleget.
Jobb lenne, ha szabadjára engedném a dühömet, és amennyiben szükséges, akár segítséget is kérnék, hogy többet ne mérgezzem magam ilyen bőrelváltozásokkal.

BŐR – KIÜTÉSEK

A bőröm a testemnek az a része, amely elsőként lép kapcsolatba a külvilággal. A vörösesség az érzelmeket szimbolizálja, a viszketés a dühömre utal. Frusztrációt érzek egy helyzet vagy egy személy miatt. Kiütés szégyen vagy bűntudat következményeként is megjelenhet.
Pattanások általában az érzelmeim miatt kialakult intenzív stresszes állapot miatt alakulnak ki. Vulkánkitörések is azért vannak, mert túl nagy nyomás halmozódik fel a földkéreg alatt – a bőrön is kitörési pontokat keres a feszültség. Ha a jövőben a kiváltó okhoz hasonló helyzetet élek meg, a testem emlékezni fog, és újra megjelennek a kiütések. Bosszúságot, fenyegetettséget érzek, akár el is utasítom magam. A bizonytalanságom arra késztet, hogy visszavonuljak, abban reménykedve, hogy senki nem fog közelíteni hozzám.
Tudat alatt figyelemfelkeltésre is használhatom ezt a „betegséget”. Tudatosítom az okot, és elfogadom, hogy ki kell fejeznem, amit érzek. Ez fel- szabadít, és a bőröm újra kitisztul.

BŐR – MITESSZEREK

Fekete pontok a bőr felületén, amelyeket a felhám felületén képződő zsír túltermelődése okoz. Kis kidudorodások, tetejükön fekete elszíneződéssel (kosz). A mitesszerek annak a belső érzésnek külső kifejeződései, hogy mocskos, „tisztátalan” vagyok. Alulértékelem magam.
Meg kell tanulnom olyannak szeretni magam, amilyen vagyok, és büszkének lenni magamra, így az arcbőröm (itt találkozunk leggyakrabban mitesszerekkel) újra ragyogóvá válik majd.

BŐR – ÖVSÖMÖR

Az övsömör a bőrön, egy adott ideg mentén övszerűen, féloldalasan jelenik meg. Mivel az idegek a belső kommunikációnk eszközei, a kiütés által kiváltott fájdalom az érintett terület kommunikációs zavaráról árulkodik. Úgy érzem, megtámadtak, és emiatt mély keserűséget élek meg. Egy ember vagy egy helyzet megsebzett, és ez feszültséget okoz bennem, pedig a testemnek figyelemre van szüksége. Olyan érzésem is lehet, hogy bemocskoltak.
Az első reakcióm a visszavonulás, bezárkózás, mert azt gondolom, így elkerülhetek egyéb sérüléseket. Azért viselkedek így, mert a helyzet nagy belső bizonytalanságot okoz számomra.
Ha így reagálok, magam ellen fordítom azt az agressziót, amelynek úgy érzem, áldozatává váltam. A kifakadó kiütés jelzi, hogy intenzív érzelmi irritációt érzek egy dolog vagy egy személy miatt, ez nagy stresszt vált ki belőlem, ami nagyban megnehezíti döntéshozatalaimat.
A testem azt üzeni számomra, hogy bízzak az életerőben, amely bennem lakozik. Elfogadom az érzékeny természetemet, mivel ez is én vagyok.

BŐR – PATTANÁSOK

A pattanások az aknéval vannak szoros kapcsolatban, míg azonban az utóbbi bizonyos testrészekre korlátozódik (arc, hát stb.), a pattanások az egész test felületén megjelenhetnek. Kis piros domborulatok, amelyek elfertőződés következtében akár gennyet is tartalmazhatnak.
Azért vannak pattanásaim, mert türelmetlen vagyok, a dolgok elé akarok menni, és mindezt gyorsan! Ha a pattanásosodás erős gennyképződéssel is társul, akkor dühöt érzek, forrongok belülről. Bosszúsnak, aggodalmaskodónak érzem magam, talán belül szomorúságot is érzek.

Ha az egész testemet beborítják a pattanások, akkor általános elkeseredettséget, levertséget élek meg. Az arcon megjelenő pattanások az egyéniséggel kapcsolatosak. Jelentése ugyanaz, mint az arcon megjelenő aknénak. Kiutasítom magamat, „kiválogatom” azokat az embereket, akiket közel engedek magamhoz, mert leginkább azt szeretném, ha békén hagynának. Olyan valakit keresek, aki nyitott a szeretetre, és aki hajlandó meghallgatni engem.
Hagynom kell magamnak időt, mielőtt bármit is tennék, mindig emlékeztetve magamat arra, hogy vezetnek, irányi mutatnak nekem!

BŐR – PIKKELYSÖMÖR

A betegek bőrén hosszú ideig megmaradó, kissé kiemelkedő, körülírt vörös foltok jelennek meg, amelyek szürkés vagy ezüstös fehér pikkelyekben hámlanak. A pikkelysömör a bőrsejtek túltermelődése következtében alakul ki, a bőr megvastagszik.
Nagyon érzékeny vagyok, kielégítetlen szeretet- és törődésigényem van, amely talán az életem egy igen nehéz helyzetére emlékeztet Régebben valószínűleg egy számomra nagyon kedves tárgytól vagy embertől meg kellett válnom.

A pikkelysömör dupla elválásról árulkodik, tehát két emberről van szó (az ekcéma mindig egyvalakitől való elválást jelent). Lehetséges, hogy gyermekként elválasztottak mindkét szülőmtől, ezért a bőröm megbetegedett, hiszen gyermekként leginkább a szülőkre van a legnagyobb szükségem (testi kontaktus). De ez a kettős elválás érintheti akár az anyámat és az egyik testvéremet, a páromat és egy közös tervet (pl. közös gyermek terve).
Az elválasztás ténye megakadályozza a testi kontaktust, a számomra oly fontos érintést, így megjelenik a pikkelysömör. Annyira tartok egy esetleges sérüléstől, hogy megpróbálok magam és mások között távolságot tartani. A pikkelysömör védekezési mód az ellen, hogy fizikailag túl sok ember megközelíthessen.
A belső konfliktus tehát, amelyet megélek, a másokhoz való közeledés iránti vágyam és a távolságtartásra kényszerítő félelmeim között feszül. Meg kell szabadulnom azoktól a bennem felhalmozódon gondolatsémáktól és viselkedésformáktól, amelyeknek nincs többé létjogosultságuk.
Elfogadom az érzékeny természetemet, megtanulok kicsit magamnak is, és nem csak mások elvárásai szerint élni.
A pikkelysömör valószínűleg egy fájdalmas esemény vagy érzelmi sokk következtében jött létre, de elfogadom, hogy fejlődésem része. A cél pedig, hogy belül erősebbé és ellenállóbbá váljak.

BŐR – REPEDEZETT BŐR

A berepedt bőrrel leggyakrabban a kézen és a lábon találkozunk. Érintésre fájdalmas, érzékeny. Valószínűleg valakivel, valamivel vagy egy helyzettel kapcsolatban irritációt élek meg. A repedések gyakran télen jelennek meg (a hideg okozza őket), ezért lehet olyan érzésem is, egy helyzet vagy egy ember „megégeted” engem – a hideg ugyanúgy okozhat égési sérüléseket, mint a tűz. Ha a bőr a kezeimen van kirepedezve, akkor a probléma a mindennapjaimban keresendő, ha a lábaimon, akkor inkább a jövőtől és annak történéseitől tartok.

BŐR – SZEMÖLCS

A szemölcsök a legalább hatvanféle humán papilloma vírus (HPV) által okozott, tömött, durva felszínű, jól körülhatárolt, szürkés színű, bőrből kiemelkedő kis daganatok. Ez a sejtszaporulat azoknak az akadályoknak a felhalmozódását jelképezi, amelyeket én gördítettem saját magam elé.
Fájdalomból, bosszúságból épített akadályok ezek, és lényem azon oldalaihoz kapcsolódnak, amelyeket csúnyának és utálatosnak tartok. Ha például a kézfejemen vannak szemölcsök, akkor nagyon szigorúan ítélem meg magam.

A szemölcsök megjelenése egy érzelmi űrt hivatott betölteni. Úgy gondolom, nem érdemiek jobbat ennél a „ronda” betegségnél. Ha azt gondolom, csúnya vagyok, akkor a testem csúnyává válik, ez csupán a belső magatartásom tükröződése. Ha szégyellem, amit teszek, vagy ha vágyom valamire, azonban úgy érzem, nem érdemlem meg, akkor szemölcsök jelenhetnek meg rajtam.
Fontos, hogy megvizsgáljuk, melyik testrészünkre nőtt szemölcs, így rájöhetünk arra, életünk melyik aspektusát érinti a probléma. Ha elfogadom azt a szeretetreméltó lényt, aki vagyok, akkor nem lesz többet szükségem szemölcsökre, amelyek az elfogadás hiányára hivatottak emlékeztetni.

BŐR – VITILIGO (pigment hiány)

A vitiligo a bőr festékhiánya. Nem betegség, leginkább esztétikai probléma. A bőrön, bizonyos helyeken fehér, pigment hiányos foltok jelennek meg, és a test bármely részén kialakulhat.
Akkor jelenik meg a testemen ilyen jellegű elváltozás, ha úgy érzem, elvesztettem az identitásomat, nem tartozom a családomhoz, egy bizonyos közösséghez, a munkatársaimhoz. Azt gondolom, folt esett rajtam, ami tisztátalanság érzés formájában jön elő. Azt szeretném, ha ez a folt eltűnne rólam, ezért a sötét folt helyett egy fehér folt jelenik meg rajtam. Mindez abból a vágyból fakad, hogy átlátszóvá szeretnék válni, el akarok tűnni. Talán olyan szexuális élményt éltem át, amelyben ez a tisztátalanság érzés felszínre került bennem. Az is lehet, hogy elválasztottak egy vagy több, számomra kedves embertől, és úgy éreztem, képtelen voltam megakadályozni ezt az elválást. Ezért bűntudatom van, alulértékelem magam, hiszen magamat hibáztatom.
Az érintett testrész arra utal, hogy életem melyik aspektusáról van szó. Tudatára ébredek életem jelentőségének.

BÖR – VÍZHÓLYAG

A vízhólyag a víz felhalmozódása a bőr két rétege, a hám és a felhám között. Egy adott bőrfelület rendszeres dörzsölésére a test védekezés képen vízhólyag növesztésével reagál. Tehát a vízhólyag kialakulása arról árulkodik, hogy saját védelmem és ellenállásom (érzelmi) nem működik megfelelően.
Egyfajta érzelmi gyengeségre hívja fel a figyelmemet, és keletkezésének helye a gyengeség szintjéről, mértékéről ad felvilágosítást. A lábamon keletkező hólyagok a biztonságról alkotott elképzelésemhez köthetők, a talajhoz, amin állok, az irányhoz, amely felé haladok. Ha a sarkam hátsó részén található a hólyag, akkor érzelmi gyengeségem az anyámhoz vagy saját anyaságomhoz kapcsolódik. A kéz vízhólyagja arra utal, hogy frusztrációt és ingerültséget érzek amiatt, amit teszek.
Fel kell tennem a kérdést: mi az, ami bosszant, mi az, ami súrlódási okoz, és akár tudat alatt, de vízfelgyülemléshez vezet (fájdalom).

Források: Jacques Martel – Lelki eredetű betegségek lexikona

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Május

Epe és Epehólyag Problémák Lelki Okai

Gondolom ismerősek ezek a szófordulatok: “Elönti az epe” vagy “epés megjegyzéseket tesz”, mindegyikük az epe és a viselkedésbeli dolgaink kapcsolatára utal. Méreg, rosszindulat, harag, gyűlölet…

MÁJUS HAVA – Pünkösd

A magyar pünkösdi szokások elsősorban a keresztény ünnephez kapcsolódnak, de a szokás egyes elemei (pünkösdi király-választás, vagy a zöldágazás) régebbi, pogány időkre nyúlnak vissza.

Az Epe és az Epehólyag Működést Harmonizáló Illóolajok

doTERRA Vadnarancs (Wild Orange) illóolaj: A narancs illóolaj felszabadítja a májban, az epehólyagban, a gyomorban és belekben megrekedt chit. Jót tesz érzelmi feszültség, álmatlanság, émelygéses fejfájás és migrén ellen…

Mudrákkal – Gyógyító Kéztartásokkal az ALLERGIA ellen

Bhramara-mudra (Méh-mudra) Ez a kéztartása bármilyen allergiás (pl. pollen, állati szőr okozta) probléma ellen használható; az orrmelléküregek, hörgők és a bélrendszer egyes megbetegedéseinél is jó szolgálatot tesz…

Május az Ajurvéda szerint

Május a tavasz utolsó hava az epehólyag szervhez kötődő időszak. Ilyenkor, ahogyan melegszik az idő, könnyebb lesz a méregtelenítés folyamata is, és hatékonyabban tudunk a szervezetünkre is hatni.

Akupresszúrával az ALLERGIA ellen

Nagyon hasznos akupresszúrás pont a Vab-4, vagyis a vastagbél meridián 4-es pontja, ami a mutatóujj és a hüvelykujj közötti mélyedésben található…

Homeopátiával és Schüssler sókkal a ALLERGIA ellen

Homeopátiás szerekkel is érzékenyíthetjük a szervezetünket pollenszezon előtt. Így az allergiás reakció jóval enyhébben jelentkezik. A virágzás előtt 6-8 héttel elkezdhető a szerek szedése…

Mi a meditáció? Hogyan kell meditálni?

Az elmúlt időszakban azzal szembesültem, hogy nagyon sokan nincsenek tisztában a meditáció jelentésével és azzal sem hogy hogyan kell meditálni, pedig ebben a rohanó világban rendkívül fontos…

Az Epe és az Epehólyag Gyógynövényei

Az emésztés során a zsírokat egy lipáz nevű enzim bontja, mely a hasnyálmirigy terméke és az epe aktivizálja. Ahhoz, hogy az emésztésünk rendben legyen, megfelelő mennyiségű epeváladékra van szükség…

Gyógynövényekkel az ALLERGIA ellen

Allergiánkkal kapcsolatban nagyon fontos szerepet kap a megelőzés, hogy akár hetekkel, hónapokkal előre tudjunk gondolkodni, mert kellő odafigyeléssel, valamint immunrendszerünk gyógynövényes tisztításával…

Epe és Epehólyag Ásványai

PIROS JÁSPIS – Fekélyek ellen; az emésztés, epehólyag, hólyag, hormonrendszer, láz, máj, vitalitás támogatására. KÉK JÁSPIS – A kék jáspis a stabilitás köve. Bőr, epehólyag, erek, életerő, hólyag, ideg- és immunrendszer…