A gyomor fogadja be és emészti meg az elfogyasztott táplálékot, így testem hozzájut az egészségéhez élethez szükséges vitaminokhoz, fehérjékhez, szénhidrátokhoz és rostokhoz.
Agyunknak is van tápláléka, méghozzá az életünk eseményei. Minden gyomor „egyéni”, mindegyik egy kicsit másképp működik, másra érzékeny, mást szeret.

A gyomor feladata az emésztés, de ez embertől függően igen eltérő lehet. Gyomrom formája a személyiségemmel van kapcsolatban.
A gyomrom azt mutatja, hogyan fogadom be a valóságot, hogyan integrálom, és azt, mennyire vagyok képes új gondolatok és új helyzetek megemésztésére.

Egy barométerhez hasonlítható, amely a nyitottságomról árulkodik. Gyomorproblémák akkor jelennek meg, amikor a hétköznapi valóság konfliktusban van a vágyaimmal és igényeimmel. Ezek a konfliktusok általában a családi, baráti vagy munkakapcsolataimat érintik.

GYOMOR – GASZTRITISZ

A gasztritisz, a gyomornyálkahártya heveny vagy idült gyulladását jelenti.
A gyomorban kezdődik az emésztési folyamat. Ha gyulladásról beszélünk, akkor irritáció és düh lehet bennem valamivel vagy valakivel szemben, amit, vagy akit nem bírok megemészteni. Bizonyos dolgok nem úgy történnek, ahogyan szeretném.
Talán úgy érzem, becsaptak, vagy egy helyzet kifogott rajtam. Irritál, a megemésztett valóság nagyon zavar engem.
Megtanulom elfogadni a helyzeteket és a többieket olyannak amilyenek, tudatában annak, hogy az egyetlen hatalom, amivel valóban rendelkezem, az a saját magam feletti hatalmam.

 

GYOMOR – GYOMORÉGÉS

Mint ahogy a probléma neve is utal rá, valami éget engem belülről, és dühöt vált ki belőlem. A helyzetet bosszantónak, igazságtalannak érzem, és tehetetlenséget élek meg.

Fel kell tennem magamnak a kérdést:
Mi az, ami feldühít, éget, felemészt engem?
Mi az, amit nem szeretek, és amit nem bírok megemészteni?

Az is lehet, hogy tudat alatt ragaszkodom ehhez a dühhöz, mivel félek saját magamat szeretettel kifejezni, érvényre juttatni, félek elengedni magam, és igényeimnek, vágyaimnak, szándékaimnak hangot adni. Mindenben egyedi vagyok, és a többiek mindenben mások, mint én.
Tehát nyitottnak kell maradnom, és figyelnem kell saját igényeimre, felvállalni tetteim teljes felelősségét. Az érzelmek elfojtása (düh, bosszúság, szomorúság) emeli a gyomornedvek savasságát.
Látnom kell az összefüggést a valódi érzéseim és a gyomorégés között.
Nyugodt vagyok és megvizsgálom, hogyan élek. Oda kell figyelnem a megélt helyzetekkel kapcsolatos reakcióimra, és a mindennapi eseményekkel szemben tanúsított magatartásomra.
Figyelmemet arra a meggyőződésre irányítom, hogy az élet jó, önbecsülésem nő, és megpróbálok minél kevesebb dühöt megélni.

 

GYOMOR – GYOMORPROBLÉMÁK

A gyomor azt tükrözi, hogyan emésztem meg, hogyan szívódnak fel, hogyan integrálódnak életem eseményeit. A gyomorkorgás szeretetigényt (érzelmi táplálék), és konkrét, fizikai táplálék iránti igény jelent.
A táplálék a szeretetet, a biztonságot, a jutalmat, a túlélést jelképezi. Ha az életemben valamiféle hiányt élek meg, vagy belső űrt érzek, akkor azt táplálékkal próbálom kompenzálni, főleg akkor, ha elválás, haláleset, veszteség vagy pénzhiány várható.
A táplálék magamhoz vétele segítségemre lehet abban, hogy anyagi vagy pénzügyi feszültségeimtől megszabaduljak. Az éhségérzet a túlélésem érdekében kialakult hiányérzet.
A gyomorrontás azt jelenti, hogy nem akarok az emberekkel vagy helyzetekkel kapcsolatos érzéseimmel szembenézni. Elnyomom őket, azonban attól még mindig jelen vannak, felhalmozódnak, forrnak, erjednek.
Vég nélkül rágódom olyan eseményeken, amelyeket nem vagyok képes megemészteni, és újra ugyanúgy reagálok rájuk, ha megint megtörténnek, ugyanazok a negatív érzések kerítenek hatalmukba.
Végül pedig kihatnak a gyomromra. A gyomornak azonban nagyon nehéz azokat az érzéseket megemésztenie, amelyeket én tudat alatt elutasítok. A valóság konfliktusban áll a vágyaimmal és az igényeimmel, de nem adok hangot az ellenérzéseimnek, inkább belül dühöngök.
A düh és az agresszivitás forrongnak bennem. És íme, meg is jelenik a gyomorégés, rosszabb esetben a gyomorfekély.

Melyik az a helyzet az életemben, amelyet nem tudok megemészteni?
Kevés önbizalmam miatt nagy aggodalmakat élek át, ami megnehezíti az érzelmeim elfogadását. Bizonyos helyzeteket annyira undorítónak, visszataszítónak tartok, hogy a gyomrom nem hajlandó azokat megemészteni.
A valóságra negatívan és savanyúan reagálok, az emésztésem elégtelenné válik, hányinger kínoz. Ha a gyomor feszült és merev, az emésztés igen lassú – el akarom kerülni, hogy változások történjenek az életemben.
Nagyobb nyitottságot kell mutatnom az életben, és elfogadom, hogy az események azért történnek velem, hogy felnőhessek és fejlődhessek általuk.

 

GYOMORFEKÉLY

A gyomorfekély azt jelenti, kicsi az önbecsülésem. Annyira mások kedvében akarok járni, hogy kész vagyok bármit lenyelni. Elnyomom az érzéseimet és saját vágyaimat, nem tisztelem magam, és végül másoknak vetem a szemére, hogy nem tisztelnek eléggé.
Úgy érzem, kiszipolyoznak, az életem eseményeit túldramatizálom. Egyre nehezebben tartom kordában az aggodalmaimat, bosszúságaimat. A túl sok minden iránt érzett irritáció alakul át fekéllyé. Irritál valami / valaki, akit nem akarok látni, amivel nem akarok szembesülni, de mindez kivitelezhetetlen, ezért a gyomromra megy. Ki akarom ezt az irritáló dolgot vagy személyt űzni a látómezőmből, az életemből.
Hajlamos vagyok arra, hogy kemény önkritikát gyakoroljak, arra is képes vagyok, hogy elpusztítsam saját magamat.
A testem azt jelzi, hogy ideje a bennem rejlő erényeket felfedeznem, és értékelnem magamat, legfőképpen pedig el kell fogadnom, hogy nagyon nagy a szeretetigényem.

 

GYOMORRONTÁS

A gyomor az a szerv, ahol testem az ételt feldolgozza. Ha gyomorrontásom van, akkor a testem elutasítja, „visszadobja” a táplálékot, és ez hányingert, hányást vagy alhasi fájdalmakat okoz.
Ugyanez a helyzet a valósággal, a gondolatokkal, az általam megélt érzésekkel, az érzelmekkel, amelyek szintén gyomorrontást okozhatnak, ha nem tudok, vagy csak nehezen nézek velük szembe.
Összevisszaság, diszharmónia van bennem. Melyik az a helyzet, vagy ki az az ember, akit nehezen „emésztek meg”?
Mi az a történés az életemben, amelyről úgy érzem, már-már tarthatatlan, túl sok számomra?
Egy idő után talán fel is fogok lázadni a nem „megemészthető” helyzet vagy ember ellen. Valami „megfeküdte a gyomromat”.
A szorongás, a bizonytalanság „felfordítják a gyomromat”, és mivel az emésztési folyamat nem tud normálisan működni, egy ideig visszautasítom az ételt, ugyanúgy, ahogy az új gondolatokat is. Megtanulok szeretetet varázsolni az élet adta helyzetekbe, mert a szeretet olyan fűszer, amitől finomabb lesz az étel.

 

RÁK – GYOMORRÁK

Ha gyomorrákban szenvedek, akkor tudatosítanom kell magamban, hogy mi az a „falat”, ami nem akar lecsúszni, mi az az élethelyzet, amelyet nem bírok megemészteni.
A helyzetet, amit nem bírok lenyelni, igen intenzív módon élem meg. „Iszonyatos, amit velem tettek, amit el kellett viselnem!” Még csak nem is éreztem, hogy valami készül!
Ez a mondat kifejezheti azt, amit jelenleg épp megélek. Fontos, hogy megvizsgáljam ennek a helyzetnek a miértjét, és azt, milyen tanulságokat kell levonnom, hogy „elüljön a vihar”, és a rákbetegség megszűnjön. Csak nyertesen kerülhetek ki a „játszmából” ha hagyom, hogy a dühöm és a bosszúságom elmúljon, és ha azokat elfogadással és bocsánattal helyettesítem.

 

BELEK – GYOMOR- ÉS BÉLHURUT

A gyomor és a bél nyálkahártyájának heveny gyulladását jelenti, amely hányással és fertőző eredetű hasmenéssel jár. Lehetséges, hogy meg tudjuk határozni a betegség külső okát, pl. fertőzött víz, étel elfogyasztása, azonban emellett meg kell vizsgálnunk azt a belső okot is, amely az esemény megélésére késztet.
Itt az irritációt kiváltó dolog sokkal lényegesebb, mint egy egyszerű gasztritisznél (bélgyulladás), mivel ez a betegség nem csak a táplálék felvételének helyét (bél), hanem a tudatosítási folyamat kiindulási pontját (gyomor) is érinti.
Jelzi, hogy nagyon frusztrál az, ami velem történik, és ezért semmit sem tudok feldolgozni.
El akarok utasítani egy helyzetet vagy egy személyt – ha nem éppen magát az életet és dühöt érzek, ami hasmenést és hányást okoz.
Nehezen fogadom el az eseményeket.
Talán olyan mentális sémákat, gondolatmintákat tartok magamban, amelyek már feleslegesek, haszontalanok számomra.
Egy helyzet vagy egy személy emészthetetlen számomra, és ez ellenem fordul, mert heves érzelmi reakciókat vált ki belőlem.
Bánatos leszek, érzékennyé, zaklatottá válok. Ki kell nyílnom az új gondolatok felé, és újra meg kell tanulnom bízni másokban és az életben.
Képesnek kell lennem arra, hogy kifejezzem a csalódásomat, ahelyett, hogy az „fortyogjon” bennem, mindenféle bajokat és kellemetlenségeket okozva.

 

FELFÚVÓDÁS

A felfúvódás a víz vagy a levegő felgyülemlését jelenti a hasban vagy a gyomorban. Érzelmi frusztrációra utalnak, és érzelmi elégedetlenséggel vannak kapcsolatban. Azért beszélek érzésekről, mert ez az elváltozás egy olyan agyi impulzust meglétét jelzi, amely azt üzeni a gyomromnak, hogy mindig többet és többet akarjon, hogy egyre több figyelmet és érzelmet szeretnék.
Nem értékelem mindazt a jót, amit az élettől kapok, őszintén megvizsgálom, hogy mennyi szeretetet kapok a külvilágtól. Ez mindig belső megítélés függvénye.
Most már tudatában vagyok annak, hogy az élet pontosan azt adja meg számomra, amire az adott pillanatban szükségem van. Elfogadom, hogy örömteli, mosolygós ember legyek, hogy az élet szép oldalait is meglássam, és hogy nyitott maradjak.

 

GÁZOK

Amikor valamihez ragaszkodom – vissza akarok tartani valakit, fenn akarok tartani egy helyzetet -, sokszor számomra nem hasznos dolgokkal teszem ezt, ami gáz formájában raktározódik bennem. Félek és belekapaszkodom valamibe vagy valakibe, szorongok, nehogy elveszítsem a számomra fontos személyt.
A veszteség érintheti az érzelmi, intellektuális, anyagi, vagy akár a spirituális oldalt is. Talán arra kényszerítem magamat, hogy „lenyeljek” (átvitt értelemben) egy eseményt, embert vagy érzelmet, amelyek az elveimmel és a lelkiismeretemmel nem egyeztethető össze. Ennek felfúvódás, puffadás lesz a következménye. Megtanulom elengedni a dolgokat, mert amire igazán szükségem van, az úgyis megmarad nekem.

 

BÖFÖGÉS

A böfögés során a gyomorban lévő gázok a szájon át távoznak. Nyugat Európában nagyon illetlen dolognak számít, ám a keleti kultúrák a böfögést köszönetnyilvánításnak tartják, a jó étel dicséretének.
Gyorsan akarok előrehaladni, mert így nem kell szembenéznem a félelmeimmel. Az új gondolatok megemésztése során a feszültség nő, és én szükségét érzem annak, hogy megszabaduljak ettől a feszültségtől.
Meg kell tanulnom lassítani, és elég időt szánni az étkezésre. Tudatosítom: ha túl gyorsan haladok, elmegyek olyan dolgok mellett, amelyek az életet szebbé teszik. Elfogadom, hogy időt szánok a dolgokra, így kevésbé fulladok ki az élet gyors ritmusától – és ettől csak jobban fogom érezni magam.

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Források:
Forrás – Könyv: Jacques Martel – Lelki eredetű betegségek lexikona

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Szeptember

Szeptemberi segítők

Szeptember – Szent Mihály hava – Őszelő – Földanya hava. Szeptember hónapunk segítője Mihály arkangyal: Legfőbb célja megszabadítani a Földet és annak lakóit a félelemből eredő mérgektől…

A gyomor gyógyító ásványai

ACHÁT: Gyógyítja a gyomort, méhet, szemet, tisztítja a nyirokrendszert és a hasnyálmirigyet. Hasra téve vagy elixírként fogyasztva serkenti az emésztést és enyhíti a gyomorhurutot…

Gyomorproblémák jelzései a testünkön

Az orca területén egészen az oldalsó állcsont vonaláig megjelenő pattanások emésztési zavarokra, a belek és a gyomor nem megfelelő működésére vagy túlterheltségére utalnak. Ilyenkor javasolt kerülni a feldolgozott élelmiszereket…

Illóolajos – Iskolakezdés – KONCENTRÁCIÓ

Elkezdődik az iskola, a munkába állás és igyekezés időszaka, nagyon jó a koncentrációra az INTUNE olaj ami kenhető és a jó illat mellett még a bőrödet is kényezteti. Hogyan tanuljunk könnyebben a gyermekeinkkel?

A gyomor gyógynövényei

A régi füvészkönyvek úgy emlegetik a cickafarkot mint ami az összes betegséget gyógyítja. Gyomorvérzés, erős gyomorégés vagy gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea…

Praktikus tippek és tanácsok allergiásoknak

Próbáljunk kiegyensúlyozottan, mértékletesen élni a természet hullámain, nem beteggé enni magunkat, gondoskodni az energetizáló mozgásról, pihenésről, lazításról, kikapcsolódásról.

Fókuszban ŐSZ és ezáltal az ősz típusú hölgyek…

Ékszerekben természetesen az aranyos árnyalatúak vagy az éppen viselt ruhadarabokhoz illő ásvány ékszerek passzolnak tökéletesen hozzájuk, de bátran választhatnak a fából készült kiegészítők közül is!

Az allergia lelki okai

A minket körülvevő és életünk részét képező anyagok rendszerint közömbösek a szervezet számára, ám ha az immunrendszer tévesen „ellenségként” kezeli őket, a szokásostól eltérően, fokozottan reagál rájuk.

Ajurvéda szerint a Szeptember

A világon két olyan anyagot találtak eddig a kutatások során, amelyekben van olyan enzim, ami képes újra éleszteni a gyomrunk nyálkahártyáját, és akár a felsebzett, felfekélyesedett területeket is képes begyógyítani…

Az ŐSZ illóolajai

Az ősz az elmúlás évszaka, ahogy romlik az idő és rövidülnek a nappalok, néha napsütéses, néha kicsit szomorkás, néha lehangoló. A illóolajok ideálisak arra, hogy segítsenek a hangulat-ingadozásainkban vagy csak egyszerűen feldobják a napunkat…

Allergia az Ájurvéda szerint

Az allergia az Ájurvéda szerint egy Pitta-Kapha, azaz egy Tűz- Víz tünet együttes. A szervezetünk túlműködik (tűz) egy irritánssal szemben és elkezd többlet vizet termelni, hogy kitisztítsa magából azt, amire túlreagál.

Miért színesek ősszel a fák levelei?

Ősszel, a télhez közeledve látványos változáson mennek át a fák, leveleik a lombhullatás előtt gyönyörű színekben pompáznak. Ezek a színek a levelek öregedésének melléktermékei és a természet biokémiai játékai.

Sütőtökös Túrógombóc

A sütőtököt feldaraboljuk és a sütőben 200 fokon kb.40 perc alatt készre sütjük, majd amikor kihűlt, kikanalazzuk a húsát, és a túróval pépesre keverjük, beletesszük a zablisztet…