Nyári napforduló, június 21. – Az év leghosszabb napja

A nyári napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét éri el a Nap északi félgömbön való elhelyezkedése mellett. Ez az időpont június 21-én van és az északi féltekén a csillagászati nyár kezdetét jelenti, pontos időpontját pedig a csillagászati évkönyvek közlik. A nyári napfordulóig a Nap delelési helye az égbolton délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni és az év leghosszabb nappalát adja, valamint az év legrövidebb éjszakát az északi féltekén.

A nyári napforduló a magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik ezt a napot. A legtöbb kultúrában számos ősi szokás kapcsolódik hozzá (pl. tűzgyújtások).

Szent Iván Éjszakája

A június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának, ami a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja is egyben. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel-keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A napfordulóhoz egyébként világszerte világi és egyházi ünnepek kapcsolódnak, mivel ekkor van az év leghosszabb napja – legrövidebb éjszakája és ekkor kezdődik a csillagászati nyár is. Az emberek számára a fény és a sötétség váltakozása mindig is mágikus eredettel bírt: a sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelentette, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget.

A nyári napfordulót a történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de egyházi befolyásra, idővel Keresztelő János egyházi napjához és Szent Iván (tehát Keresztelő János) névnapjához kötötték. Szent Iván éjszakáját a nyári napfordulótól 3 nap választja el, ugyanis korábban a csillagászati nyár kezdete valóban június 24-re esett, de a tropikus időszámítás és a korábbi naptárreformok következtében szétvált a két ünnep. Az 5. századtól említik egyébként a Szent Iván éjszaka együttes megünneplését Keresztelő János ünnepével, az egyház pedig erre a napra helyezte a szent születésének időpontját is, mint a fény és a világosság győzedelmét a sötétség és a halál felett. Egy 18. századbeli egyházi szerző szerint a magyarok már a 11. században (1026 körül) tűzgyújtással ünnepelték az Iván nap előestéjét. A június hónapot Magyarországon egyébként Szent Iván havának is hívják, az Iván név pedig a régi magyar Jovános, Ivános alakból származik.

Termékenység-varázslás

A pogány világban nagy jelentősége volt a nyári napforduló ünnepének. A nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást, az újjászületést jelképezte, valamint ezzel segítették a Napot a sötétséggel vívott küzdelmében. “Termékenység-varázslás” célzattal éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében, illetve lángoló kereket gurítottak alá a dombokon. Az ezen a napon gyújtott tűzről azt tartották, hogy véd a köd, a jégeső, a dögvész ellen, termékenység-varázsló hatású, vagyis elősegíti a jó termést, a tűz átugrása pedig egészség és szerelem-varázsló hatású volt.

Egészség-varázslás

A Szent Iván napi tűznek “egészség-varázsló” szerepe is volt, közvetlenül a tűz átugrálása, valamint a felette füstölt különféle gyógynövények és a bele dobált gyümölcsök révén. A tűzugrálás közben ezt kiáltották: „Kezem lábam ki ne törjön, minden csontom összeforrják.” Volt ahol virágos bodzafaágat pároltak a tűzön, amit később daganatra tettek vagy a tűzön megpörkölt vadbodzát az ágyba vitték a bolhák ellen, máshol vasfüvet, fodormentát, tisztesfüvet füstöltek, ebből főztek teát „mellfájás” ellen. A tűzbe gyümölcsöket is dobáltak (főleg almát), mivel úgy tartották, hogy aki ebből eszik az nem betegszik meg.

Szerelem-varázslás

A házasságjóslás vagy “szerelem-varázslás” ugyancsak a szentiváni szokás egyik eleme volt, a hiedelmek szerint ezen az estén a szerelmesek egymásra találnak. Régen a tűz átugrása közben párosító-, kiházasító dalokat énekeltek. Búzavirágból fontak koszorút, mellyel a tüzet átugrották, a legközelebb álló fűzfára sorba felhajigálták, és úgy tartották, akié fennakad, az még azon az őszön férjhez fog menni. Volt ahol szintén ezek az éjjelen a tüzet átugorva barátnők vagy barátok fogadtak egymásnak örök barátságot.

Források:
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/MagyarNeprajz-magyar-neprajz-2/vii-nepszokas-nephit-nepi-vallasossag-A33C/szokasok-A355/jeles-napok-unnepi-szokasok-A596/junius-A7E9/junius-24-keresztelo-szent-janos-napja-vagy-szent-ivan-nap-A7F8/
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szent-ivan-eji-programok.html
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szent-ivan-eji-programok.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Iv%C3%A1n_%C3%A9jszak%C3%A1jahttps://hu.wikipedia.org/wiki/Napfordul%C3%B3

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Június

Májproblémák Lelki Okai

A májbajok a saját viselkedésemből származnak. A felgyülemlett frusztrációim, a gyűlölködéseim, a féltékenységem, az agresszivitásom mind-mind májproblémák megjelenésének rizikófaktorait növelik.

Mudrák a BŐR szépségéért

Érdemes kipróbálni a mudrákat (gyógyító kéztartásokat) szépségetek és a bőr szépségének fokozására is!

Varázsos segítőink – Június

Merlin és Maeve – őket emelem ki ebből az ünnepkörből. Rendkívüli képességű, a természettel együttműködő és “uraló” két nagy hatalmú segítő.

Szépségvitaminok – BŐR vitaminjai

A bőrünknek is szüksége van tápanyagokra, vízre, és vitaminokra. Számos vitamin, ásványi anyagok és nyomelem áll rendelkezésünkre szépségünk karbantartására…

AKUPRESSZÚRÁval az ÁLMATLANSÁG ellen

Álmatlanság esetén segítségül hívhatjuk az akupresszúrát is, amely garantáltan mellékhatásoktól mentes megoldás az alvásproblémákra.

ILLÓOLAJOKkal a könnyebb álomba merülésért

Álmatlanság esetén vagy rossz alvóknak ajánlatos a következő a doTERRA Illóolajok és illóolaj keverékek, praktikák használata lefekvés előtt, melyek segítségével gyorsabban ellazulunk, elengedünk és könnyebben álomba tudunk merülni, reggel pedig kiegyensúlyozottabban...

ÁSVÁNYOK segítsége ÁLMATLANSÁG és alvászavarok esetén

ÁLMATLANSÁG esetén pedig nyugtató hatással lehetnek ránk a következő ásványok: akvamarin, ametiszt, arany topáz, peridot, réz, rózsakvarc, smaragd, zafír, lepidolit, szodalit, lapis lazuli, holdkő, csaroit, hematit és howlit.

Gyümölcsökkel a szép BŐRért kívül-belül

A gyümölcsökkel kívül és belül is nagyon sokat tehetünk bőrünk szépségéért, ha megesszük őket vitamintartalmukkal segítenek a szervezetünk karbantartásában, ha pedig pakolásként az arcunkra kenjük, akkor hidratálnak és csökkentik a ráncosodást…

Meridiánok – MÁJ meridián

A máj meridián feladata a tápanyag és a fizikai erőnléthez szükséges energia raktározása. Növeli a szervezet ellenálló képességét és méregteleníti a vért. A vérkeringést a szív irányítja, de magát a vért a máj raktározza és adagolja a testnek.

Máj és Májproblémák gyógynövényei

Egyik fontos méregtelenítő szervünk a máj, mely lebontja a szervezetbe jutott káros anyagokat. Munkáját azzal tudjuk segíteni, ha nem terheljük fölöslegesen…

BŐRszépség gyógynövényekkel

Mivel rengeteg lehetőséget kínál számunkra a természet és a gyógynövények a fiatalodásra vagy az öregedési folyamatok lassítására, a teljesség igénye nélkül a nézzünk néhány arcbőrünk és ráncaink számára kedvező hatású gyógynövényt.

A Máj Gyógyító Ásványai

Az aventurin erősíti a májat, segíti a vérképzést, a vérellátást, melegíti és élénkíti az érzéketlen testrészeket…A zöld turmalin támogatja a máj működését, a szervezet méregtelenítési folyamatát és ösztönzi a vastagbél kiválasztási folyamatait…

Máj védelme testi és lelki szinten

Májunkat is testi és lelki aspektusból is felügyelnünk kell azért, hogy mérgektől mentesen, elégedetten élhessünk a lehető leghosszabb ideig…

Június az Ajurvéda szerint

A Június hónaphoz a májunk kötődik. A méregtelenítés a nyári hónapokban, a meleg hatására a leghatékonyabb. Erre a hónapra a módszer egyszerű, reggel éhgyomorra egy nagy bögre keserű teával indítsuk…