A lép-hasnyálmirigy meridián kéztartása

A meridián eredő- és végpontja: nagy lábujj körömperce – nyelvgyök
Frekvenciája: 132 Hz
Szervek: nyelv, gyomor, hörgők, húgyhólyag, méh.
Mudrája: A két mutatóujj és a bal gyűrűsujj hegye összeér. A mudrát10 percig a gyomorszáj vonalában tartsa!
Mantrája: ngah. A mantrát mély belégzés után rezegtesse: nngaahh. 11-szer ismételje meg!
Javallat: gyomorfájdalom, gyengeség, depresszió, húgyúti betegségek, hányás, sárgaság, hörgőgyulladás, koncentrációzavarok, alsó végtagi bőrbetegségek.
Egyensúlyra váró lelki és mentális tartalom: szorongás, aggodalom, kétely, bizalmatlanság, gyanú, idegeskedés, balsejtelem, kábaság, személyeskedés, ígérgetés, céltalanság, kritikusság, elgyengültség, érzelmi kötelékek kerülése, élvhajhászás.
Egyensúlynál jelentkező lelki és mentális tartalom: stabil érzelmek, bizalom, jó ízlés, megfelelő viselkedés és cselekvés, földközeliség, spontaneitás, jó szellemi erőállapot, kiszámíthatóság, önátadás, rendszeretet, szellemesség, érzelmi biztonság.

Tatsiddhih-mudra

Ez a kéztartás aktiválja a hasnyálmirigy és a csecsemőmirigy működését, javítja a látást: kiegyensúlyozza a prána vayu-t (koponya, agy, torok, mellkas, érzékszervek)

Kéztartás: A kisujjak hegye összeér, míg a gyűrűsujjak mindkét kézen a tenyér közepébe hajlanak. A hüvelyk- ujjak a kinyújtott mutatóujjak középső ujjpercéhez érnek. Kezeit a mellkas előtt tartsa! Naponta 2-szer 5-7 percig végezze 1 hónapig (közben 2 percig rezegtesse a mantrát)!
Mantra: hrí; így rezegtesse:hhhrrrííí.
Testi hatása: aktiválja a hasnyálmirigy és a csecsemőmirigy működését, javítja a látást; kiegyensúlyozza a prána vayu-t (koponya, agy, torok, mellkas, érzékszervek);
Hatása a fizikai világban: események, rendezvények, tervek megvalósulásának anyagi alapjait segít megteremteni; szponzorok, alapítványok, jótékonykodó embertársak bevonzása.
A mudra által aktiválható képességek, tulajdonságok: elfogadás, fegyelem, auratisztítás, belső morál, kötődőképesség, érzelmi vibrálás, éberség, szellemi megtisztulás.

Kéztartás gyomorfájás esetére

A gyomorfájás fizikai testi okai: reflux-betegség, gyomor- illetve nyombélfekély, epekövesség, hasnyálmirigy-gyulladás és vakbélgyulladás okozhatja.
Lelki okai: megszorítással szembeni ellenállás, görcsös hatalomra törés, elfojtott neurotikus szorongás, tudatalatti félelem a szeretettől, elfojtott megoldatlan érzelmi kötődések, belső harc miatti szorongás, érzelmi feszültség, tudatalatti hódítási késztetés, bosszú ártóimpulzusa, tudatalatti félelem a nehézségektől, szülőktől függés miatti szorongás, hazudozás miatti gátlás, nyomor miatti szorongás, átmeneti sikertelenség.
Mentális okai: naivság, túlzott általánosítás, túlzott szellemi megalkuvás.
Kéztartása: A bal mutató és középső ujj hegye összeér a jobb hüvelykujjal. A többi ujj ökölbe szorítva. Tartsa ölbe ejtve! A mudrát ülve végezze 10-12 percig, közben mondja el nyolcszor a megerősítést, majd rezegtesse 1 percig a mantrát!
Mantra: lauh. A mantrát mély belégzés után hangoztassa: lllaaauuuhhh.

Rudra-mudra

Mindkét kézzel: Érintse össze a hüvelyk-, a mutató- és a gyűrűsujj hegyét. A többi ujját lazán nyújtsa ki. Szükség szerint, vagy naponta 3-6-szor 5 percig végezzük.

Az összpontosító erő a kínai öt elem tana szerint a föld elemhez tartozik, amely a gyomor, a lép és a hasnyálmirigy energiájáért felelõs.
A Rudra-mudra erõsíti a föld elemet és annak szerveit. Ha a meggyengült föld energia miatt csökken a csí, akkor a fej sem kap elég energiát. Ilyenkor nehéznek, érezzük magunkat, vagy szédülünk. Ezeket a gyengeségeket lapítani vagy teljesen megszüntetni ezzel a mudrával.
A Rudra-mudrát használhatjuk szívpanaszokra, szédülésre, szervsüllyedésre és általános kimerültségi állapotokra.

Matagi-mudra (Matangi a belső harmónia és a királyi uralom istene)

Két kezünket a solar plexus (gyomor- tájék) előtt kulcsoljuk össze, a középső ujjakat nyújtsuk ki, és érintsük össze. Lélegezzünk a solar plexuson keresztül. Szükség szerint, vagy naponta 3-szor 4 percig végezzük.

Ez a mudra erősíti a légzés impulzust a solar plexusban, és kiegyenlíti itt az energiát. Serkenti a fa elemet, amely az új kezdetekhez kapcsolódik, és a föld elemet, amely megadja az élet mélységét. A Matangi-mudrajót tesz a szívnek, a gyomornak, a májnak, a nyombélnek, az epehólyagnak, a lépnek, a hasnyálmirigynek és a vesének. Megnyugtatja az izgatott szívet, és feloldja az emésztést gátló belső feszültséget (például a görcsöket, a teltségérzést), a diffúz fejfájásokat és -feszültségeket is.

Apan-mudra

Kéztartása: A jobb hüvelyk-, gyűrűs-és középső ujj hegye összeér, míg a többi ujj kinyújtva. Kezeit a napfonat előtt tartsa! Naponta 3-szor 5-10 percig végezze kelet felé fordulva (közben rezegtesse 4 percig a mantrát!

Mantra: om shiva parvati namaha.
Testi hatása: urogenitalis rendszer betegségei, ételmérgezés, gerincproblémák, menstruációs fájdalom, cukorbetegség, aranyér, székrekedés; méregtelenítő hatású; csökkenti a gyulladást, normalizálja a testhőmérséklet, hatékony a gyulladásos betegségek, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, a belek problémái esetén; megszabadít a paraziták által okozott betegségektől; használható elhízás, cukorbetegség (I. típusú és II. típusú) valamint bőrbetegségek esetén; a vér és nyirokrendszer betegségeinél is hatékony; gerincproblémáknál csökkenti a fájdalmat, aktiválja az apana-vayu-t (medence, alhas energiáit).
A mudra által aktiválható képességek, tulajdonságok: földközeliség, belső kiegyensúlyozottság, spontaneitás, jó szellemi erőállapot, kiszámíthatóság, spirituális képességfejlesztés, boldogsággal teltség, a jövő eseményeinek látomások formájában történő érzékelése.

Emésztési zavar mudra

Fizikai testi okai: A nyelőcsőben vagy gyomorban megjelenő égő érzés vagy görcs gyakran nehezen emészthető ételek fogyasztása után jelentkezik. Az elégtelenül működő hasnyálmirigy vagy epehólyag is kiválthat emésztési zavart.
Lelki okai: feszültséggel teli kapcsolat, elfojtott érzelmi energiák, munkahelyi súrlódás miatti félelem, családi környezet miatti túlzott elégedetlenség.
Mentális okai: hatalommal való visszaélés, elfojtott sorssal szembeni ellenállás, rosszra ösztönzés, feladás.

Kéztartása: A bal gyűrűs ujjhegyét helyezzük a bal középső ujj körmére. Többi ujj nyújtva. A mudrát ülve kell végezni 7-10 percig.
Mantra: óm. A mantrát 5 percig rezegtesse: óóómmm.

Apan-vayu mudra

Kéztartása: A jobb mutatóujj behajlítva a hüvelykujj párnáján nyugszik, míg a középső-és a gyűrűsujj hegye összeér a hüvelykujjal. Kisujj kinyújtva.
A mudrát a köldök előtt kell tartani 5 percig, közben a mantrát mély belégzés után 13-szor zengesse! A kéztartás mindkét kézzel egyszerre is végezhető (kelet felé fordulva).

Mantra: mam jam; így rezegtesse: mmaamm jjaamm.
Testi hatása: a pachaka al-dosha (gyomor, máj, lép, vékonybél) aktivitását szabályozza, javítja az emésztést, májproblémák esetén hatásos, gyorsítja a toxinok (AMA) kiürülését; csökkenti a fáradságot, idegi feszültséget; felszámolja a gyengeséget; rendszeres végzése hosszú élettartamot biztosít.
A mudra által aktiválható képességek, tulajdonságok: erőszaknélküliség, eufória, kitartás, beteljesedés, lelki önkorrekció, szellemi felébredés, helyes szellemi irány, látnoki erő, szellemi méregtelenítés, költői adottság, meditatív tudatosság, alkotóerő, mély szellemi elkötelezettség, szellemi fény.

Gatavy-athah-mudra (Aggodalmak felszámolása)

Ez a kéztartás aktiválja a gyomor és a lép meridián energiáit; emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorhurut esetén segít; felszámolja az aggodalmakat.
Kéztartása: A bal kéz átfogja a jobb hüvelykujjat. A jobb kéz többi ujja egyenesen kinyújtva. Köldök előtt tartsa 5-7 percig, közben rezegtesse 2 percig a mantrát!

Mantra: ksam; így rezegtesse:ksssaaammm.
Testi hatása: aktiválja a gyomor és a lép meridián energiáit; emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorhurut esetén segít.
A mudra által aktiválható képességek, tulajdonságok: aggodalmak felszámolása, belső érzelmi ösztönzés, új ötletek, gondolatok, önmagára eszmélés, hagyomány követése, szellemi erőfölény.

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Források:
Késmárki László:A mudrák titkos kódja Ankh kiadó 2018.
Késmárki László:Gyógyító kéztartások II. Ankh Kiadó 2013.

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Október

Ásványokkal a Fejfájás és a Migrén ellen

A fejfájás vagy migrén nagyon kellemetlen dolog, ami megkeserítheti az adott napunkat, ezért érdemes kísérleteznünk és a felfájás csökkentésére segítségül hívnunk az ásványokat is.

Citrom Illóolajjal a stressz ellen

Mint a citrusfélékről általában a doTERRA Citrom illóolajról is elmondhatjuk, hogy energetizáló, élénkítő, kedély javító és hangulatemelő hatással rendelkezik, ami a borongós őszi, téli napokon nagyon is hasznunkra válhat.

Lép és Hasnyálmirigy problémák lelki okai

A lép egy olyan szerv, amely a vér immunsejtjeinek termelésében és fenntartásában segédkezik. Közvetlenül a hipotalamuszhoz, a csecsemőmirigyhez és az inzulintermelésért felelős hasnyálmirigyhez kapcsolódik…

Fejfájás és Migrén Lelki Okai

A fejfájásnak számos oka lehet. Például kényszerítem magamat arra, hogy valamilyenné váljak, vagy valamit megtegyek. Mentálisan túl erősen próbálok valamit elérni, vagy rögeszmésen az esetlegesen bekövetkezhető dolgokra koncentrálok…

Lép és Hasnyálmirigy Gyógynövényei

A lépnek fontos szerepe van az immunrendszer működésében és a vérsejtek életciklusában, de vérképző szervként is funkcionálhat szükség esetén….

Ajurvéda szerint az Október

Október a Léphez és a Hasnyálmirigyhez kötődő hónap. A távolabb keleti gyógyászatban a lép és a hasnyálmirigy egyben kezeltetik, valószínűleg a fizikai közelségük miatt…

Gyömbér az ARC és HAJ ápolásban

Az arc és hajápolásban is kihasználhatjuk a gyömbér felmelegítő és élénkítő tulajdonságait, ugyanis kiválóan képes megtisztítani és stimulálni a bőrfelületet, fokozza a vérkeringést és melegítő hatásának köszönhetően képes méregteleníteni is a bőrünket.

A Gyömbér ILLÓOLAJként is sokoldalú

Aromája csípős, fűszeres, földes és édes. A növény gyógyhatása gyökerének illóolajában rejlik, mely csökkenti a nyálkahártyák irritációját. Gyulladáscsökkentő, görcsoldó, fájdalomcsillapító hatású…

A gyömbér NYERSEN

Gyömbérlé vagy gyömbéres limonádé: Hámozz meg egy darab gyömbért és szeleteld apró kockákra. Egy kevés víz hozzáadásával turmixgépben aprítsd fel. Szűrd le, így megszabadulsz az esetleg megmaradt gyömbérdaraboktól…

Gyömbéres Tippek/Receptek

Egy isteni gyömbéres köret: Tegyünk bébi répát egy tepsibe (természetesen lehet sima répa is, csak azt célszerű felaprítani kicsit), nyomjunk rá 1-2gerezd fokhagymát és reszeljünk rá friss gyömbért…

Az Ajurvéda és a GYÖMBÉR

Láthatjuk, hogy az ajurvédában (az indiai gyógyászatban) a gyömbér egy több ezer éve használt vírus- és baktériumölő növény, természetes antibiotikum, ami számtalan vírus félét képes megölni…

A kínai gyógyászat és a GYÖMBÉR

A kínai gyógyászat szerint a gyömbér szélsőséges jin növény, vizes, ezért nagy jang tűzzel rendelkezik, ezért a test legmélyére is eljut. Jin természete szétoszlat minden lerakódást, csomót, görcsöt, fájdalmat…

A Testet és Lelket harmonizáló GYÖMBÉR

A gyömbér az egyik legjobb házi gyógyszer! Gyógyhatását tekintve a legrégebben használt növény. A Távol-Keleten több ezer éve alkalmazzák mint gyógy- és fűszernövényt…

Az ŐSZi időszak a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint

A szervezet az egyre hűvösebb őszi idő mellett is meg akarja tartani testhőmérsékletét, erre persze ilyenkor több energiát kell fordítania, figyeljünk oda arra, hogy ezt a munkát olyan ételekkel is támogassuk, amelyek energiát adnak a szervezetnek…