Őszi színkavalkád – Színes levelek és színpompás erdők

Ősszel, a télhez közeledve látványos változáson mennek át a fák, leveleik a lombhullatás előtt gyönyörű színekben pompáznak. Ezek a színek a levelek öregedésének melléktermékei és a természet biokémiai játékai. A levelek az őszi csapadékmennyiségtől, a napsütés erősségétől, a hőmérséklet csökkenésének ütemétől és a növényfajtól függően sárgulnak, pirosodnak vagy barnulnak.

A színpompás őszi erdő már sok ember fantáziáját megmozgatta, éppen ezért az őszi erdei színkavalkádról elméletek sora született már az évek során. A jelenség magyarázataként szolgál többek között, hogy a színes levelek napellenzőként működve megóvják a még vissza nem szívott tápanyagokat a lebomlástól.
Mások szerint az elszíneződés javítja a növények hőháztartását a hűvösödő őszi napokon.
Egy másik elképzelés szerint a fák a rovarok miatt álcázzák magukat: a legtöbb rovar nem érzékeli a vörös színt, így nehezebben veszik észre színes leveleket, és nem lepik el tömegesen a fákat az áttelelésre készülve.
Senki nem tudja, hogy a fenti elképzelések közül melyik igaz, melyik nem, ugyanis minden kétséget kizáróan bizonyítani eddig egyiket sem tudták.

Amit viszont biztosan tudunk az az, hogy a levelek zöld pigmentje a klorofill. A fotoszintézis során a klorofillban elnyelt fény szolgáltatja az energiát ahhoz, hogy a növény a szén-dioxidot és a vizet oxigénné és szénhidrátokká alakítsa át.
A klorofill vörös és kék fényt nyel el a növényre eső napfényből, ezért látjuk a leveleket zöldnek. Ősszel a rövidülő nappalok és a hűvös éjszakák miatt bekövetkező változások eredményeként és a klorofill bomlása miatt a zöld szín fokozatosan eltűnik és átadja a helyét a levelekben egyébként is ott lévő, sokkal lassabban lebomló karotinoidoknak és flavonoidoknak.

Ugyanis a természet változása miatt ekkor már gátolt a tápanyagok levélbe jutása, így abbamarad a klorofill-termelés is, és a levelek zöld színe pedig elhalványul, elszíneződik. A klorofill mellett a levelekben előforduló pigmentek másik csoportja az antocianinok, amelyek kék, kékeszöld és zöld fényt nyelnek el, ezért az ezeket tartalmazó levelek vörösre színeződnek el.
Egy harmadik pigment fajta a karotin, amely a zöldeskék és a kék fényt nyeli el, ezért a karotinról visszavert fény sárgának látszik. Ha egy levélben karotin és klorofill is van, a levél élénkzöldnek látszik. A karotin kevésbé bomlékony vegyület, mint a klorofill, és még akkor is a levélben marad, ha a klorofill már eltűnt, így ősszel ezeket a levelet sárgának látjuk.

Azok a növények pedig, amelyek nagy mennyiségű cseranyagot (tannint) is tartalmaznak (pl. a tölgy), a barna szín jelenik meg ősszel a leveleken. Ezek alapján tehát az őszi színkavalkádot tehát az egyes növények színanyagai közti különbségek és az anyagok bomlásának eltérő üteme alakítja ki.

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Források:
www.origo.hu/tudomany/20141010-miert-alakulnak-ki-a-lombhullato-erdok-oszi-szinei.html
hirmagazin.sulinet.hu/hu/pedagogia/oszi-szinek

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Szeptember

Szeptemberi segítők

Szeptember – Szent Mihály hava – Őszelő – Földanya hava. Szeptember hónapunk segítője Mihály arkangyal: Legfőbb célja megszabadítani a Földet és annak lakóit a félelemből eredő mérgektől…

A gyomor gyógyító ásványai

ACHÁT: Gyógyítja a gyomort, méhet, szemet, tisztítja a nyirokrendszert és a hasnyálmirigyet. Hasra téve vagy elixírként fogyasztva serkenti az emésztést és enyhíti a gyomorhurutot…

Gyomorproblémák jelzései a testünkön

Az orca területén egészen az oldalsó állcsont vonaláig megjelenő pattanások emésztési zavarokra, a belek és a gyomor nem megfelelő működésére vagy túlterheltségére utalnak. Ilyenkor javasolt kerülni a feldolgozott élelmiszereket…

Gyomorproblémák Lelki Okai

A gyomor fogadja be és emészti meg az elfogyasztott táplálékot, így testem hozzájut az egészségéhez élethez szükséges vitaminokhoz, fehérjékhez, szénhidrátokhoz és rostokhoz. Agyunknak is van tápláléka…

Illóolajos – Iskolakezdés – KONCENTRÁCIÓ

Elkezdődik az iskola, a munkába állás és igyekezés időszaka, nagyon jó a koncentrációra az INTUNE olaj ami kenhető és a jó illat mellett még a bőrödet is kényezteti. Hogyan tanuljunk könnyebben a gyermekeinkkel?

A gyomor gyógynövényei

A régi füvészkönyvek úgy emlegetik a cickafarkot mint ami az összes betegséget gyógyítja. Gyomorvérzés, erős gyomorégés vagy gyomornyomás esetén gyors javulást hoz a cickafarktea…

Praktikus tippek és tanácsok allergiásoknak

Próbáljunk kiegyensúlyozottan, mértékletesen élni a természet hullámain, nem beteggé enni magunkat, gondoskodni az energetizáló mozgásról, pihenésről, lazításról, kikapcsolódásról.

Fókuszban ŐSZ és ezáltal az ősz típusú hölgyek…

Ékszerekben természetesen az aranyos árnyalatúak vagy az éppen viselt ruhadarabokhoz illő ásvány ékszerek passzolnak tökéletesen hozzájuk, de bátran választhatnak a fából készült kiegészítők közül is!

Ajurvéda szerint a Szeptember

A világon két olyan anyagot találtak eddig a kutatások során, amelyekben van olyan enzim, ami képes újra éleszteni a gyomrunk nyálkahártyáját, és akár a felsebzett, felfekélyesedett területeket is képes begyógyítani…

Az allergia lelki okai

A minket körülvevő és életünk részét képező anyagok rendszerint közömbösek a szervezet számára, ám ha az immunrendszer tévesen „ellenségként” kezeli őket, a szokásostól eltérően, fokozottan reagál rájuk.

Az ŐSZ illóolajai

Az ősz az elmúlás évszaka, ahogy romlik az idő és rövidülnek a nappalok, néha napsütéses, néha kicsit szomorkás, néha lehangoló. A illóolajok ideálisak arra, hogy segítsenek a hangulat-ingadozásainkban vagy csak egyszerűen feldobják a napunkat…

Allergia az Ájurvéda szerint

Az allergia az Ájurvéda szerint egy Pitta-Kapha, azaz egy Tűz- Víz tünet együttes. A szervezetünk túlműködik (tűz) egy irritánssal szemben és elkezd többlet vizet termelni, hogy kitisztítsa magából azt, amire túlreagál.

Sütőtökös Túrógombóc

A sütőtököt feldaraboljuk és a sütőben 200 fokon kb.40 perc alatt készre sütjük, majd amikor kihűlt, kikanalazzuk a húsát, és a túróval pépesre keverjük, beletesszük a zablisztet…