SZÍV (általában)
A szív a negyedik csakrához vagy energiaközponthoz tartozik. A szeretetet (az érzelmeimet, a szeretet képességét), az örömöt, a vitalitást és a biztonságot jelképezi.
A szív energiája az egész testre kisugárzik, főleg a nyak és a napfonat között. A szív egy olyan energiaszivattyú, pumpa, amely az életet (a vért) áramoltatja körbe az egész testemben. Ez a vérkeringés osztja el a boldogsághoz, az egyensúlyhoz, az életörömhöz, és a belső békéhez szükséges életenergiát.
Fontos tehát, hogy úgy szeressek, hogy a szív energiáját a rendelkezésre álló legszebb spirituális energiák felé áramoltassam.
Minél inkább a szeretetre, az együttérzésre és a megbocsátásra koncentrálok, annál nagyobb örömben, békében és boldogságban „dolgozik” majd a szívem.
A szívem érzelmileg stabil lesz, és védetté válik mindenféle csalódástól.
A lassú, harmonikus szívritmus lelkileg nyugodt embert jelez.
A szívritmusom megváltozik, amikor nem vagyok egyensúlyban, szeretettel kapcsolatos problémám van vagy érzelmeimre érzékenyen reagálok.
Elfogadom, hogy nyitok a szeretet felé, minden rosszallást az univerzumra bízok, felhagyok a saját magamat megbetegítő önkritizálással, és főként megbocsátok magamnak. Hiszen csak úgy tudom elfogadni mások szeretetét, ha saját magamnak megbocsátok.

SZÍV – SZÍVPROBLÉMÁK
Mivel a szív a szeretetet, a békét, az életörömöt szimbolizálja, a szívproblémák gyakran szeretethiánynak, szomorúságnak, évek múltán felszínre törő, elfojtott érzelmeknek a következményei.

A szívem megkeményedett régi sebeim, sérüléseim miatt.
Őszintén azt hiszem, hogy az élet nagyon nehéz, stresszes, és minden percben harcokat kell vívnunk.
Néha úgy érzem, hogy csak túlélésre rendezkedtem be, olyan állapotban vagyok, amelyben azt gondolom, hogy csak az erőfeszítésem az, amely némely osztalékot hoz.
Túl ideges, szorongó vagy túl sérülékeny vagyok ahhoz, hogy megőrizzem érzelmi egyensúlyomat.
Tudat alatt elfojtom magamban a bennem élő gyermeki lényemet, és megakadályozom, hogy életörömét kifejezésre juttassa.

A szív a csecsemőmiriggyel van kapcsolatban, ez utóbbi az immunrendszer sejtjeinek, a T-limfocitáknak a termelődéséért felelős. A csecsemőmirigy meggyengül, és egyre kevésbé áll ellen a támadásoknak, ha túl sok düh, utálat, frusztráció, vagy önutálat forrong bennem.
A szívnek szeretetre és békére, nyugalomra van szüksége. Az életet egy gyermek hozzáállásával: nyitottsággal, örömmel, kíváncsisággal és lelkesedéssel kell kezelni, befogadni. Még akkor is, ha kielégítésre váró érzelmi igényeim vannak, megpróbálok megfelelően nyitott szívvel egy olyan harmonikus egyensúlyt létrehozni, annak érdekében, hogy létezésem minden mozzanatát értékelni tudjam.
Elfogadom, hogy jobban szeressem magamat, és hogy nyitott maradjak a magam és mások felé irányuló szeretetre.
Ellazulok, szórakozok, „ráérek” saját magamra. Nem veszem magam túl komolyan.
Érzem, hogy szabadon szerethetek, mindenféle kötelezettség nélkül, tudván, hogy mégiscsak boldog vagyok.

Több kifejezés is létezik, amely a szív különböző állapotát taglalja „szívtelennek lenni”, „jó szíve van”, „a szívére hallgatni”.
Ha valaki olyan megjegyzésekkel illet engem, mint pl. „nincs szíved, szívtelen vagy”, akkor megvizsgálom ezt, az élet által küldött üzenetet. Ez talán annak a jele, hogy valamin változtatnom kellene.
Vajon nem borult fel az egyensúlyom? Szívdobogást érzek? Nincs érzelmi téren valami problémám? Bármi legyen is a válasz, nem várom meg, hogy megbetegedjek azért, hogy megértsem, és elfogadjam az életem változásait. Éber maradok és kinyitom a szívemet mindarra, ami számomra áldásos lehet.

SZÍV – SZÍVBUROKGYULLADÁS
A perikarditisz a szívet körülvevő burok gyulladását jelenti. Mivel ez a hártya a szív védelmére szolgál, a betegség akkor alakulhat ki, ha úgy érzem, a szívemet támadás fenyegeti mind átvitt, mind fizikai értelemben. Ahelyett, hogy dühbe gurulnék, megpróbálok nyugodt maradni, és arra törekszem, hogy mindig védve legyek, tudván, hogy minden, ami velem Történhet, az éppen az, ami számomra a legjobb az adott pillanatban.

SZÍVINFARKTUS (a szívizom infarktusa)
Amikor azt halljuk, hogy valakinek infarktusa volt, az a köznyelvben általában a szívizom infarktusát jelenti. Szívinfarktusnak, szívgörcsnek is mondják. Az infarktus által leggyakrabban sújtott szervünk minden bizonnyal a szív, ami a belsőmben lévő szeretetközpont, az érzéseim magja.

A szívinfarktussal a testem reményvesztett módon próbálja számomra közölni, hogy túl messzire megyek, hogy túl sok figyelmet fordítok az életem anyagi, külső és jelentéktelen dolgaira, a szociális helyzetemre, ahelyett, hogy a lényegre koncentrálnék, amely a szív megtalált öröme a családi életben, a szeretet kifejezésében, saját magam szeretete, minden perc intenzív megélése, értékelése.
Annyira ragaszkodom mindenhez, amit az én felségterületemnek hiszek (az Én feleségem, az Én munkám, az Én barátaim, az Én házam, stb.), hogy ha úgy érzem, elvesztettem, vagy éppen elvesztek valakit vagy valamit az én területemből, ellenállást tanúsíthatok a történésekkel szemben, és infarktusom lesz.
Teljes szívemmel azt szeretném, hogy én maradjak a főnök, a fedélzeti kapitány.

A szívinfarktus szintén köthető az érzéseimhez, és ahhoz, ahogyan azokat megélem.
Meddig vagyok képes érezni a szeretetet és ezt mások felé kifejezni?
Meddig a pontig vagyok képes szeretni és olyannak elfogadni magamat, amilyen vagyok?
Talán arra kényszerítem magamat, hogy valaki más legyek, és túl sok dolgot tegyek annak érdekében, hogy bebizonyítsam másoknak, hogy mi vagyok, és mennyit érek?
A túlságosan hosszú ideig visszafojtott dühöm, frusztrációm, agresszivitásom már „nem bírja tovább” és kirobban belőlem.
Az élet legfontosabb és legjelentősebb aspektusainak a felfedezése nem csupán az általam keresett pénzmennyiségre és az általam elért sikerekre korlátozódik.

A szívet az együttérzéshez és a szeretethez ugyanannyira köthetjük, mint azok szöges ellentétéhez, a gyűlölethez, a megvetéshez, és az idegenkedéshez. A szívinfarktus gyakran olyan életszakaszban éri az embert, amelyben vagy túl nagy a verseny, vagy ha olyan pénzügyi nyomást élek meg, ami a szeretteim, családom növekvő elidegenedésével párosulhat. Szakadás történik az érzéseim, a kapcsolataim, és az Univerzum és annak természetes ritmusai között, ami elsorvasztja a szívemet. Azt hiszem, hogy másokat utasítok el, pedig valójában saját magammal teszem ezt.
Követnem kell az áramlást, és időt szánni arra, hogy elfogadjam mindazt, amit az élet nekem nyújtani, és tanítani képes azért, hogy belső békére leljek, és hogy egész testemben az engem betöltő gyengédséget, szeretetet, szelídséget érezzem amely csak arra vágyik, hogy a szívem táplálva legyen és hogy megőrizzem annak egészséget.

SZÍVGÖRCS (koszorúérgörcs) – ANGINA PECTORIS
Az angina a latin angene ‘szorítani’ szóból ered. Ez a roham a szív (a szeretet energiaközpontja) tájékán érezhető szorító fájdalom formájában nyilvánul meg. A szívizmokat érintő pillanatnyi oxigénhiány rengeteg következménnyel jár: nem lesz megfelelő a vér mennyisége ezen a területen, így akár sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat.
A szív a szervezet motorját, szerkezetét, hajtóművét jelképezi. Ha túl sok szeretetet adunk (ragaszkodással), lehetséges, hogy a szív belefárad, és nem érez elegendő örömöt az ilyen jellegű helyzetekben (innen ered a csökkent vérmennyiség).
A koszorúérgörcs azt jelzi, hogy az élethelyzeteket és a nekünk fontos dolgokat túlságosan is a szívünkre vesszük. Az aggodalmakat (ugyanúgy, mint az örömöket) túlságosan felnagyítjuk, túl intenzíven éljük meg őket. Könnyen megbántódunk, dühbe gurulunk, elégedetlenek és szomorúak vagyunk olyan helyzetek miatt, amelyek valójában nem is olyan komolyak.
A testünk először elriaszt bennünket a helyzettől, az érzéseinktől: görcsöl, fáj a szívünk. A szív segítségért kiállt, riadót fúj, hogy ráébredjünk, milyen érzések is lakoznak bennünk, és hogy tulajdonképpen éppen magunkat készülünk elpusztítani a diszharmonikus gondolatokkal, amelyek szétzúzzák a belső harmóniát, rossz lelkiismeretet okozva.
Szívgörcshöz azonban nagy örömök is vezethetnek, mert abban a pillanatban a szeretet energetikai központja (szív) jobban kinyílik, és így aktiválhatja a régi, mély fájdalmak emlékét is.
Talán sok mindent kötelességből és nem boldogan teszünk meg, így az öröm nem tud bennünk keringeni. Olyan, mintha figyelmünket inkább másokra (az ö boldogságukra és fájdalmaikra) és nem elsősorban a saját boldogságunkra, jólétünkre irányítanánk.
Az egónk annyira aktív, hogy eltávolodik személyünk teljességétől, s ez érzelmi téren zárlatot okoz. Sebezhetővé válunk, félelem lesz úrrá rajtunk. Görcsök, szívfájdalmak, hideg végtagok (kezek, lábak). Komoly figyelmeztetés arra, hogy valami nincsen rendjén (ezt a figyelmeztetést általában könnyebb metafizikus, pszichikai téren felismerni, mint testi viszonylatokban).
Talán tudat alatt be akarjuk fejezni a földi létet, mert úgy érezzük, gondjaink megfojtanak bennünket, és nem tudjuk, hogyan szabaduljunk ettől a helyzettől.
Mitől is félünk valójában? Az élet folyamatos adok-kapok viszonyokon alapul. Ugyanannyit kell adnunk, mint amennyit kapunk, hasonlatosan a vérerek összehúzódásához és kitágulásához, mert ha ez nem így van, akkor nem leszünk egyensúlyban – és figyelmünket elsősorban erre, az egészséges élethez szükséges egyensúlyra kéne fordítanunk.
A következőt kell tudatosítanunk magunkban: nem veszem túl komolyan az életemet, és nyitott maradok! Nyitnunk kell a szeretet felé, és fel kell hagyni minden hatalmi harccal. Koncentráljunk az élet szép oldalára. Tanuljuk meg olyannak szeretni magunkat, amilyenek vagyunk, így életenergiáink újjáélednek. Ezek az első lépések a gyógyulás felé vezető úton. Egy utolsó dolgot kell még megemlítenünk: figyeljünk meg minden szívvel kapcsolatos kifejezést: „kőszívű: kemény szívű, nincs szíve: szívtelen…” Minden kifejezés jelzi, hogy olyasvalami történik, amely megérdemli az odafigyelést.

SZÍV – KORONAÉR TROMBÓZISA
A koronaér-trombózis egy, a szív koronaérében keletkező rög képződését jelenti. A véráram, vérkeringés ilyen akadályoztatása szívinfarktushoz vezethet. Ez a rög a szívet, a legfőbb szeretetet jelképező szervünket érinti.
Meg kell vizsgálnom, mi akadályoz meg abban, hogy szabadon szeressek.
Lehet, hogy olyan dühről, vagy viharos ellenérzésről van szó, amelyet egy általam szeretett személlyel szemben éreztem.
Miért érzem, hogy megtámadták az önérzetemet?
Vajon olyan hírt kaptam, amely látszólag elvette életem értelmét, vagy megfosztott attól, ami lehetővé tette számomra, hogy szeretetemet kifejezzem?
Békét kötök magammal és másokkal. Azért, hogy ezt a helyzetet orvosoljam, tudatosítom a bennem lévő szereteterőket, teljesen átadom magam, és rájövök, az Univerzum megadja nekem azt a támogatást, amire szükségem van.

SZÍVRITMUSZAVAR
A szív a szeretetet jelképezi, és a szívveréssel kapcsolatos problémák, a szeretettel kapcsolatos vészjelzéseket, egyfajta segítségkiáltást jelentenek. A számomra létfontosságú szeretet elvesztése, vagy nem megfelelő mennyisége miatt érzett félelem következtében a szívveréssel kapcsolatos bajok szeretettel kapcsolatos segélykiáltásként értelmezhetők.
Abban az esetben, ha a szívkamrák anarchikus módon, összevissza vagy elégtelenül húzódnak össze, akkor kamra fibrillációról, kamraremegésről beszélhetünk. Ez az állapot létrejöhet a szív működési zavara, vagy áramütés következtében, illetve a magzati koromban megélt sokk vagy pánikérzés (születéskor) miatt.
Ha ezt az állapotot nem orvosolják gyorsan, akkor hirtelen halál következhet be. Ez egy olyan létfontosságú, szeretettel kapcsolatos fontos döntést jelez, amelyet gyorsan meg kellene hoznom az életemben.
Azzal kezdem, hogy megadom magamnak mindazt a szeretet, amire szükségem van azért, hogy az aggodalmaimat nagyobb belső biztonságérzettel helyettesíthessem, és bízhassak az életben.
A szapora szívverés (tachikardia) a szív egyenlőtlen összehúzódását jelenti. A pulzus percenként több mint 90-re gyorsul fel, ez az állapot igen erős érzelmek következménye. Egy aggodalomra okot adó szituáció, egy fizikai vagy mentális megerőltetés és a félelem, egy olyan egyensúlytalanságot hoznak létre, amely pillanatnyilag a szívemet érinti, és az veszélyt jelző riadót fúj számomra.
A bradikardia lelassult szívverést jelent. Ezt a betegséget mély sérelmek felhalmozása okozza, mintha a szívem megelégelné a szenvedést, és úgy döntene, hogy leáll. Tudatosítom, hogy mindkét helyzetben a szeretet az, ami a középpontban áll. Nyugodtan és mélyen lélegzek, hallgatok a szívemre.

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Forrás – Könyv: Jacques Martel – Lelki eredetű betegségek lexikona

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – November

Advent

Advent (úrjövet) a keresztény vallásban a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak…

A TÉL ásványai

Az ásvány ékszerek és kulacsok, csodaszép, dekoratív karácsonyi ajándékok lehetnek a karácsonyfánk alatt. Kitűnő választás szeretteinknek és kedvesünknek egy egyedileg készített ásvány karkötő…

Depresszió Lelki Okai

Télen, legfőképpen januárban – a karácsonyi emelkedettebb hangulat után – sok borult, szürke és napmentes nap hatására teljesen normális, hogy eluralkodik rajtunk egyfajta rosszkedv…

Milyen a TÉL típusú női karakter?

A Tél típus hölgyekre, ahogy a télre is a halvány, hideg (jeges), valamint az élénk, intenzív, tiszta színek és az erős kontrasztok jellemzőek…

A TÉL Illóolajai

A téli hideg, hűvös időszakban, amikor a testünk melegen tartása az egyik legfontosabb feladatunk, a melegítő hatású illóolajok használata ajánlott a leginkább.

Borsmenta az egyik legsokoldalúbb illóolaj

A borsmenta lehűti az érzelmeket, eloszlatja a haragot, a hisztériát és az idegességet, valamint segít a depressziónál és tetterőre váltja a szellemi fáradtságot.

A gyömbér

A gyömbért már a Kr.e. 3000 körüli első kínai nagy füvészkönyv is fontos gyógyszerként említi. Az indiaiak az ókorban testet és lelket tisztító szernek tartották…

Kínai gyógyászat és a Szív

“Tudom ki vagyok. Szeretem amit csinálok.” A szív meridián ellenőrzi a vért és az ereket, valamint az izzadást és az alvást. Felelős a tudatosságért, a gyorsaságért, a gondolatok tisztaságáért, valamint az emocionális egyensúlyért.

A SZÍV Gyógynövényei

Galagonya (Crataegus monogyna): Fokozza a szívizom pumpafunkcióját, szívfrekvencia csökkentő, szívkoszorúér tágító, hajszálértágító…

Testünkön árulkodó jelek és a SZÍV

A szív állapotára a nyelvünk színéből, állapotából is lehet következtetni! Már az ókori Kínában tudták, hogy a szívmeridián kapcsolatban áll a nyelvvel. Aki tehát tudni szeretné, milyen állapotban van a szíve…

Szívre ható Illóolajok

doTERRA CONSOLE (Console) Illóolaj: Szívbeli problémákon, gyászok esetén, az elengedésekben lehet segítségünkre…

Novemberi elengedések

Készítsünk Lelki Leltárt! November a mély átalakulások időszaka! Itt az idő, ha szeretnél tenni régi ügyeid elengedéséhez és egy számodra is jobb jövő megalapozásához.

Novemberi Töprengő

Feladatunk ebben az időszakban, hogy az összes tudatalatti félelmünket megismerjük és ezeket tudatosan kidolgozzuk, kitegyük magunkból. A befelé fordulás lényege, hogy feldolgozzuk mindazt, amit év közben nem tudtunk feldolgozni…

November az Ajurvéda szerint

Sok népi gyógyászat ajánlja a fokhagymát, a galagonyát és/vagy egyszerűen a mediterrán jellegű táplálkozást, de az Ájurvéda azt mondja, hogyha amúgy is rendszeresen sportolunk, akkor pl. a napi 2 db banán mézzel…

Novemberi Léleksimogatás

Készülődünk a Belső Világunk megélésére, a gyönyörű nyár és a még csodálatosabb ősz után. Az estéink belsőségesebbek, sötétebbek és illatosabbak lesznek, közeledünk a tél felé.

Apiterápia és a SZÍV

Az apiterápia (méh latin neve: appis – görög terapia szóból kitalált mozaik szó) elnevezés egy magyar orvoshoz, Dr. Beck Bodoghoz köthető…

A SZÍV csakrája a szívcsakra!

A szívcsakra a negyedik csakra és a szeretet központja. Szanszkrit neve anatha, ami annyit jelent, hogy örökké megújuló…