Az 5 elem konyha nevű táplálkozási forma a hagyományos kínai gyógyászat (HKO) találmánya. Az 5 alapelem: Föld, Fa, Tűz, Fém és Víz. Mindegyik elemhez (Föld, Fa, Tűz, Fém, Víz) köthető egy adott íz (édes, sós, keserű, savanyú, csípős) valamint szervek és bizonyos élelmiszerek is.
Az 5 elem-konyha szerint törekednünk kell rá, hogy mind az 5 alapíz (édes, csípős, sós, savanyú, keserű) benne legyen az ételeinkben, mert így minden fontos szervünk megkapja a neki járó segítséget és információt, amire szüksége van, így étkezésünk segítségével testünk is töltődik és mi is kiegyensúlyozottabbak leszünk.

A Tavaszhoz a FA-elem és a SAVANYÚ íz kapcsolódik, a hozzájuk tartozó yin szerv a MÁJ, yang pedig az Epehólyag.

A téli mozdulatlanság (jin) után tavasz pezsdítő, a növekvő jang ideje, a Fa elem felgyorsítja az anyagcserét, a SAVANYÚ íznek pedig összehúzó hatása van (összehúzza az életenergiát, csí-t), így segít megőrizni a testnedveket, ami egyensúlyban tartja a máj szétszóró, kiterjedő energiáit.
Ezért ha kívánjuk a savanyú ételeket, akkor a testünk jelez, hogy a máj energiájában túlsúly keletkezett vagy kevés a máj vére, vérhiányunk van.

Ha valami savanykásat eszünk, az először a májba és az epehólyagba jut, támogatva e két szerv munkáját. A savanyú íz hűtő hatású is, a savanyú ételek új energiákkal töltik fel a testedet, és felpörgetik az anyagcserét.
Ha tehetjük használjuk ki ezt a hűtő és összehúzó hatást és sortoláshoz vagy nagy melegben mindig valamilyen savanykás italt igyunk (pl. hibiszkusztea, gyümölcs tea, csipkebogyó-tea), így nem tudunk túl sok testfolyadékot veszíteni.

Az sem véletlen, hogy a magyar konyhában a savanykással párosítjuk a zsíros ételeket, általában a nehéz húsos fogások mellé kívánjuk is a savanyúságot.
Az oroszok pedig savanyú uborkával kísérik a vodkát, hogy így is támogassák a Máj munkáját az alkoholbontásban.

Tavasszal fogyasztásra ajánlott savanyú ételek: savanykás gyümölcsök (gránátalma, bogyósok, citrusfélék, citrom, lime, narancs, paradicsom), de ide tartoznak az ecet, zöld színű zöldségek, csirkehús, gabonafélék, valamint a savanyított tejtermékek (pl.joghurt) is.

Jótékony még a tavaszi időszakban a CSÍPŐS és KESERŰ íz fogyasztása is. A csípős íz (pl.retek, csíra…) erősíti a májat, mert segít szétszórni és újra mozgásba hozni a megrekedt máj-energiát.
Ahogy a vesénkre igaz, hogy mindig melegen kell tartanunk, úgy a májunkra is igaz, hogy hajlamos túlmelegedni, amin kétféle hűtő ízzel a savanyúval (pl.savanyúkáposzta, paradicsomlé…) és a keserűvel (pl.rukkola, római saláta…) segíthetünk. Ezekből a savanykás és keserű ízű természetes ételekből igyekezzünk tavasszal minél többet fogyasztani.

Tavasszal kímélőbb étrend és méregtelenítés

A téli tartalmasabb étkezések után tavasszal ideje átállnunk a KÍMÉLŐBB ÉTRENDre. A tavaszi időszakban kerüljük a túlevést és a nagy vacsorákat, többször együnk keveset, nézzük meg mekkora az öklünk és egy-egy étkezésre ennél ne együnk többet.
Gondoljunk bele őseink milyen bölcsek voltak, nem véletlen esett erre az időszakra a keresztény vallásban a nagyböjt időszaka, ugyanis tavaszra kiürült a kamra.
A tavaszi időszakban az egyik legfontosabb feladatunk tehát a szervezetünk és májunk kitakarítása, vagyis a MÉREGTELENÍTÉS.
Fontos tudni, hogy a tavaszi tisztítókúrák legfontosabb célja májunk formába hozása és a testünkben télen elakadt életenergia áramlás visszaállítása.

A méregtelenítés különböző fajtáiról és a máj erősítéséről a következő cikkekben olvashattok:
Méregtelenítés Testi szinteken >>>
Méregtelenítés Lelki szinteken >>>
Méregtelenítés Szellemi szinteken >>>
Méregtelenítés ásványok segítségével >>>
Illóolajok a jobb májműködésért >>>
A máj akupresszúrás pontjai >>>
Tavasz a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint >>>

Folyamatos átállás és ZÖLD növények

A Fa elem és egyben a tavasz színe is a ZÖLD szín. Ekkor éled újjá a természet, rügyeznek a fák, nőnek a zöld növények és a levelek.
A legkönnyebb módja a Fa elem egyensúlyban tartásának, ha tavaszi ételeinkben minden alkalommal megjelenítjük a zöld színt, ugyanis minden zöld alapanyagnak van egy Fa-aspektusa, ami hatást gyakorol a Májra és az Epehólyagra.
A tavaszi időszakban éppen ezért testünk energetizálására fogyasszunk minél több friss zöld növényt és levelet (pl.pitypang, vízitorma, csalán, medvehagyma, újhagyma, csírák, tyúkhúr, zöld spárga, friss fűszernövények…), akár saláták, főzelékek vagy zöld turmix formájában.

FONTOS! Tavasszal, ahogy melegszik az idő, úgy idomuljon táplálkozásunk is az időjáráshoz: amíg hűvös az idő, maradjunk a téli melegítő ételeknél (pl.krémlevesek, kásák), esetleg turbózzuk fel tavaszi alapanyagokkal (pl.zöld levelekkel), majd a hőmérséklet emelkedésével fokozatosan térjünk át a hűtő hatású ételekre, salátákra.

Aludjunk eleget és menjünk ki a természetbe!

A fenti étkezési tanácsokat megtámogathatjuk mozgással és sok természetben levéssel (kirándulással, túrázással, kertészkedéssel), ugyanis a máj nem szereti a korlátokat, így jó hatással van rá bármilyen friss levegőn végzett tevékenység. Valamint fontos tudni, hogy a májunk fekvő helyzetben regenerálódik, így ha tehetjük este időben feküdjünk le és délután is dőljünk le kicsit pihenni vagy szunyókálni.
A kínai rendszerben, a szervóra szerint a máj méregtelenítő időszaka hajnali 1-3 óra között van, ekkor semmiképpen nem szabad tovább terhelni (pl.ébrenlét vagy alkohol-fogyasztás), ugyanis szervezetünk teljesítőképessége ebben az időszakban a legalacsonyabb.
Beszédes lehet az is, ha éjszaka rendszeresen ebben az időintervallumban ébredünk fel – ha így van, akkor ideje kicsit odafigyelnünk a májunkra (pl.méregtelenítés)!

Forrás:
5elemkonyha.hu/2015/03/tavaszi-megujulas-31-lepesben/
www.chironstudio.hu/blog/egyensuly-a-taplalkozasban/

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Március/Április

HÚSVÉT – Húsvéti Szokások, Szimbólumok

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a húsvét dátuma.

Védelmi mantrák

Bizonyos élethelyzetekben, mint például a jelenlegi helyzetben is szükségünk lehet olyan mantrákra, amelyek segítenek saját védelmünk kialakításában vagy megerősítésében. Ha a spirituális utunkat járva egyensúlyba tudunk maradni…

Az OHM MANI PEME HUNG az Egyetemes Jóakarat Mantrája

Nézd csak a drágakövet a lótuszban! Ha a mantrát ismételjük, azzal felhívjuk magukra a szeretet és határtalan együttérzés megtestesítőjének tekintett Csenrézi hatalmas és jóindulatú figyelmét, és megkapjuk az áldását.

Test-és Arcdiagnosztika és a Hormonrendszerünk

Ritkuló szemöldök, gyér szempillák és hajhullás: Általában pajzsmirigy-problémára utal, ha valakinek kevés a szemöldöke vagy a szempillája, illetve hullik a haja, ami manapság már nem csak az idősebbekre jellemző…

A VÍZ energetizálása

A víz egy élő szervezet, amely képes információkat tárolni és táplálni szervezetünket, regenerál, megfiatalít, tisztít kívül-belül. A víz információtároló képessége miatt képes felvenni színek hangok, szavak rezgését…

Mantrák

A mantra szó szanszkrit eredetű, jelentése a gondolkodás eszköze vagy más megközelítésben az elménktől való felszabadítás eszköze. A mantrák erős tisztító hatással rendelkeznek és alapvetően a megvilágosodás elérését szolgálják.

Hormonrendszer Ásványai

Jáde: Egyensúlyt teremt az aktivitás és nyugalom között. Arra sarkall, hogy energiáid pontosan oszd be. Szabályozza az idegek működését, nyugtat és kiterjeszti az érzéseket.

Segítség a hormonrendszernek Illóolajokkal!

Az illóolajokat nagyon széles körben használják az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként használhatók…

Mangala Charan Mantra – Ad Guray Nameh

Egyik leggyakoribb védelmező mantra, szerepe a védelem és vezettetés, törli a gondolati, lelki és fizikai akadályozó tényezőket, negatív rezgéseket és segít visszaállítani kibillent egyensúlyunkat.

Zöld Tara Mantra – A Dalai Láma ajánlásával

Tara az együttérzés és a védelem női istensége, nevének jelentése: csillag. Ő Csenrézi (Avalokiteshvara) női párja, bölcsesség és a könyörületesség női megtestesülése. A hagyomány szerint, amikor Csenrézi látta, hogy mennyire szenvednek…

Fejfájás és Migrén esetén hasznos Gyógynövények

Stresszes vagy idegi eredetű fejfájás esetén nyugtató, stresszoldó gyógynövények alkalmazása javasolt, amelyeket akár naponta többször is fogyaszthatunk: Citromfű, Orbáncfű, Levendula, Kankalin…

MÁRCIUSI SEGÍTŐK: Mihály Arkangyal és El Morya

A kártyákon a színek mellett segítők is megjelennek, ezért mutatjuk nektek most be a hónap aktív segítőit. Az Aura Soma egy csodálatos „szín nyelv”, amelyen keresztül megérthetjük saját lelkünket…

Hormonális problémák lelki eredete

A menstruáció elmaradása azt jelenti, hogy a nőnél a havi vérzés szünetel, vagy végleg megszűnik. A még termékeny korban levő nőknél fellépő menstruáció kimaradás a nőiség elutasításához…

Méregtelenítés Testi szinteken

A legjobb időszak a méregtelenítésre a tavaszi és az őszi időszak, mert ilyenkor készítjük fel testünket a nyári meleg és a téli hideg időszakokra. Holdfázis szempontjából pedig méregtelenítésre a telihold…

Méregtelenítés Lelki szinteken

A tudatos és tudatalatti feldolgozatlan problémák, konfliktusok kezelése. A káros, blokkoló gondolatok, lelki traumák feldolgozására különböző pszichoterápiás, meditatív technikák alkalmazásával, melynek eredményeként…

Méregtelenítés Szellemi szinteken

Sokat hallottunk már arról, hogy jön a tavasz és méregtelenítsünk. Azonban a testeden kívül a gondolataidat méregtelenítetted már? Eszedbe jutott-e a tél folyamán, hogy a berögződött gondolataidat is megváltoztasd.

Csakrák és a hormonrendszer

Csakráink szoros összefüggésben vannak az endokrin mirigyekkel, vagyis a hormonokkal, a hormonrendszerrel. Ahogyan a csakrák az energia központjai, úgy a belső elválasztású mirigyek a test kommunikációs központjai…

Immunrendszer erősítés ásványokkal

HEGYIKRISTÁLY: Serkenti az öngyógyító erőket, erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a fertőzésekre. Bármely más ásvány mellé helyezve, annak gyógyító hatását felerősíti és tisztítja.

Március és április Ajurvéda szerint

A Március és Április hónapok a Szívburok és Hármas Melegítő meridiánhoz kötődnek, amelyek a távol keleti gyógyászatban a hormon háztartásunkhoz kapcsolódó „szerveink”. A tavasz érkeztével…

Immunrendszer erősítés illóolajokkal

A mostani időszakban ajánlott megtámogatni az immunrendszerünk működését, hogy szervezetünk ellenálló legyen. Nem mindenki tudja, de az illóolajok és az aromaterápia egy különösen hatékony módszere…

Tippek hormonrendszerünk erősítésére

Hormonrendszert erősítő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek: B-vitamin komplex, C-vitamin, D-vitamin!, magnézium, folsav, jód, antioxidánsok. (Lehetőleg természetes formában próbáljuk meg bevinni őket!)

VÉDelmező Ásványok

Ezekben a nehéz időkben bizony mindenfajta védelemre szükségünk lehet. Az ásványok közül is számos VÉDELMEZŐ követ találhatunk, használjuk őket!

Méregtelenítés ásványok segítségével

Az „álmodozó” néven ismert gránátról azt mondják, hogy regenerálja a testünk rendszereit, különösképpen a vérkeringést, melyet egyúttal jól tisztít is. Segíti a méregtelenítést, erősíti az immunrendszer működését…

Hormonális egyensúly gyógynövényekkel

Cickafark – Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya- és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket…

Kínai medicina – Szívburok és Hármas Melegítő

A távol keleti gyógyászatban a hormonrendszerhez a Szívburok és Hármas Melegítő meridiánok kötődnek: Szívburok – 19-21 óra között: a szívburok ekkor éri el maximumát, mely jól támogatható…