Az alábbi gyógynövények lehetnek segítségünkre, ha hormonális problémákkal küzdünk:

Cickafark

Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya- és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Általában a menstruációval kapcsolatos panaszok (görcs, PMS, erős vérzés), illetve petefészek gyulladás, felfázás esetén ajánlják, ugyanakkor fitoösztrogén hatása miatt kiváló a női hormonháztartásra gyakorolt harmonizáló hatása is.
Például a menstruációs ciklus beállítására, vagy a változókori tünetek enyhítésére. Valamint hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. Serkenti az epeváladék termelést. Húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál nélkülözhetetlen.

Cickafark Tea elkészítése: Egy csapott evőkanál teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le.

Palástfű

A réti palástfű teáját elsősorban nőgyógyászati problémákra ajánlható, ugyanis a gyógynövénynek enyhe vérzéscsillapító, összehúzó, méherősítő hatása van (pl. endometriózisra, gyulladásos betegségekre, menstruációs problémákra, változókori panaszokra, hőhullámra). PCOS esetén belsőleg felhasználva segíti a rendszertelen menstruációs ciklus beállítását (cickafarkkal kombinálva), de segít a terhesség megtartásában, és az endometriózis kezelésében is.
A női szervezetben a progeszteron hormonhoz hasonló hatást fejt ki. Teája méherősítő és vérzéscsillapító, valamint fájdalomcsillapító hatású, ezért fejfájás, migrén esetén is alkalmazható.

Napi 2 csészénél ne fogyasszunk többet belőle, mert a cserzőanyagoknak májkárosító hatása van.
Palástfű tea elkészítése: 1 evőkanálnyi szárított és összeaprított palástfűvet 2,5 dl vízzel leforrázunk, 8-10 percig állni hagyjuk majd leszűrjük.

Pásztortáska

A pásztortáska a népi gyógyászatban leginkább vérzéscsillapító hatása miatt ismert, vérző sebekre, izomfájdalmak enyhítésére, különféle ekcémás tünetek kezelésére használják, valamint a menstruációs ciklus szabályozásában is segít. A méhizmokat stimulálja, csökkenti a menstruációs fájdalmakat is. Teája javítja a keringést, értisztító hatású. Túl erős menstruációs vérzés esetén napi két csésze pásztortáska-tea elfogyasztása ajánlott.

A tea elkészítési módja: Forrázzunk le egy evőkanálnyi szárított, apróra vágott pásztortáska teafüvet 2,5dl vízzel, majd negyed óráig hagyjuk állni. Leszűrés után fogyasztható.

Orbáncfű

Az orbáncfű egyre ismertebb, igen kiváló gyógynövény idegességre és depresszióra, antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként is jó. Szezonális depresszióra, lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében. Mivel igen erős immunerősítő hatása van, AIDS-es betegek terápiájának is része. Vírusölő tulajdonsága miatt HIV vírusnál, herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál bizonyul hatásosnak. Használható még epehajtóként, görcsoldóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra. Emésztésjavító, savcsökkentő hatása is van. A havi ciklus szabálytalanságát, mint gyakran fellépő pubertáskori problémát szüntethetjük meg az orbáncfűvel. Csészénként 1evőkanál orbáncfüvet forrázzunk le, majd fél percig hagyjuk állni, majd hosszabb időn át napközben elosztva kortyolgassunk el két csészével ebből a teából. Orbáncfű tea elkészítése: 1 evőkanál szárított orbáncfüvet 2,5 dl vízzel forrázzunk le, 15 perc után szűrjük le.

Fehér Fagyöngy

A fagyöngy felhasználása rendkívül széles körű, leginkább magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szív- és érrendszeri betegségek esetén használjuk. Mindenféle seb-, méh-, tüdő- és orrvérzést csillapít. Javítja az immunrendszer működését. Mivel a fagyöngy az egész mirigyrendszert kedvezően befolyásolja, ezért kiváló anyagcsere-szabályozó szer is. A méh izomzatát erősíti, növeli a pete megtapadásának esélyét, a fogamzást, ezért meddőség ellen is hatásos.
Mivel a szabályozott vérkeringés megszünteti a méhpanaszokat, a menstruációs zavarokat és az erős havi vérzést, ezért női panaszokra, illetve a változókorban (klimax) fellépő tünetekre is használható a fagyöngy. Ha a hormonháztartás nincs rendben akkor 2 csészével (reggel és este) kell meginni belőle naponta.

A fagyöngytea hidegen készül: 1 evőkanál fagyöngyöt 2,5dl mészmentes hideg vízben 12 órát áztasson, majd szűrje le. Célszerű este beáztatni, reggel leszűrni és hidegen vagy langyosra melegítve fogyasztani, ízesítés nélkül, lehetőleg étkezés előtt.

Források:
Maria Treben – Egészség Isten patikájából
gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/cickafarkfu/
gyorgytea.hu/gyogynovenyek/pasztortaska-capsella-bursa-pastoris/
gyorgytea.hu/gyorgyteak/egyedi-teak/feher-fagyongy-viscum-album/

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Március/Április

Test-és Arcdiagnosztika és a Hormonrendszerünk

Ritkuló szemöldök, gyér szempillák és hajhullás: Általában pajzsmirigy-problémára utal, ha valakinek kevés a szemöldöke vagy a szempillája, illetve hullik a haja, ami manapság már nem csak az idősebbekre jellemző…

HÚSVÉT – Húsvéti Szokások, Szimbólumok

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a húsvét dátuma.

Védelmi mantrák

Bizonyos élethelyzetekben, mint például a jelenlegi helyzetben is szükségünk lehet olyan mantrákra, amelyek segítenek saját védelmünk kialakításában vagy megerősítésében. Ha a spirituális utunkat járva egyensúlyba tudunk maradni…

Az OHM MANI PEME HUNG az Egyetemes Jóakarat Mantrája

Nézd csak a drágakövet a lótuszban! Ha a mantrát ismételjük, azzal felhívjuk magukra a szeretet és határtalan együttérzés megtestesítőjének tekintett Csenrézi hatalmas és jóindulatú figyelmét, és megkapjuk az áldását.

A VÍZ energetizálása

A víz egy élő szervezet, amely képes információkat tárolni és táplálni szervezetünket, regenerál, megfiatalít, tisztít kívül-belül. A víz információtároló képessége miatt képes felvenni színek hangok, szavak rezgését…

Mantrák

A mantra szó szanszkrit eredetű, jelentése a gondolkodás eszköze vagy más megközelítésben az elménktől való felszabadítás eszköze. A mantrák erős tisztító hatással rendelkeznek és alapvetően a megvilágosodás elérését szolgálják.

Hormonrendszer Ásványai

Jáde: Egyensúlyt teremt az aktivitás és nyugalom között. Arra sarkall, hogy energiáid pontosan oszd be. Szabályozza az idegek működését, nyugtat és kiterjeszti az érzéseket.

Segítség a hormonrendszernek Illóolajokkal!

Az illóolajokat nagyon széles körben használják az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként használhatók…

Mangala Charan Mantra – Ad Guray Nameh

Egyik leggyakoribb védelmező mantra, szerepe a védelem és vezettetés, törli a gondolati, lelki és fizikai akadályozó tényezőket, negatív rezgéseket és segít visszaállítani kibillent egyensúlyunkat.

Zöld Tara Mantra – A Dalai Láma ajánlásával

Tara az együttérzés és a védelem női istensége, nevének jelentése: csillag. Ő Csenrézi (Avalokiteshvara) női párja, bölcsesség és a könyörületesség női megtestesülése. A hagyomány szerint, amikor Csenrézi látta, hogy mennyire szenvednek…

Hormonális problémák lelki eredete

A menstruáció elmaradása azt jelenti, hogy a nőnél a havi vérzés szünetel, vagy végleg megszűnik. A még termékeny korban levő nőknél fellépő menstruáció kimaradás a nőiség elutasításához…

Méregtelenítés Testi szinteken

A legjobb időszak a méregtelenítésre a tavaszi és az őszi időszak, mert ilyenkor készítjük fel testünket a nyári meleg és a téli hideg időszakokra. Holdfázis szempontjából pedig méregtelenítésre a telihold…

Csakrák és a hormonrendszer

Csakráink szoros összefüggésben vannak az endokrin mirigyekkel, vagyis a hormonokkal, a hormonrendszerrel. Ahogyan a csakrák az energia központjai, úgy a belső elválasztású mirigyek a test kommunikációs központjai…

Immunrendszer erősítés ásványokkal

HEGYIKRISTÁLY: Serkenti az öngyógyító erőket, erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a fertőzésekre. Bármely más ásvány mellé helyezve, annak gyógyító hatását felerősíti és tisztítja.

Március és április Ajurvéda szerint

A Március és Április hónapok a Szívburok és Hármas Melegítő meridiánhoz kötődnek, amelyek a távol keleti gyógyászatban a hormon háztartásunkhoz kapcsolódó „szerveink”. A tavasz érkeztével…

MÁRCIUSI SEGÍTŐK: Mihály Arkangyal és El Morya

A kártyákon a színek mellett segítők is megjelennek, ezért mutatjuk nektek most be a hónap aktív segítőit. Az Aura Soma egy csodálatos „szín nyelv”, amelyen keresztül megérthetjük saját lelkünket…

Tavaszi Táplálkozás – az 5elem konyha

A téli tartalmasabb étkezések után tavasszal ideje átállnunk a KÍMÉLŐBB ÉTRENDre. A tavaszi időszakban kerüljük a túlevést és a nagy vacsorákat, többször együnk keveset, nézzük meg mekkora az öklünk és egy-egy étkezésre ennél ne együnk többet.

Méregtelenítés Lelki szinteken

A tudatos és tudatalatti feldolgozatlan problémák, konfliktusok kezelése. A káros, blokkoló gondolatok, lelki traumák feldolgozására különböző pszichoterápiás, meditatív technikák alkalmazásával, melynek eredményeként…

Kínai medicina – Szívburok és Hármas Melegítő

A távol keleti gyógyászatban a hormonrendszerhez a Szívburok és Hármas Melegítő meridiánok kötődnek: Szívburok – 19-21 óra között: a szívburok ekkor éri el maximumát, mely jól támogatható…

Tippek hormonrendszerünk erősítésére

Hormonrendszert erősítő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek: B-vitamin komplex, C-vitamin, D-vitamin!, magnézium, folsav, jód, antioxidánsok. (Lehetőleg természetes formában próbáljuk meg bevinni őket!)

VÉDelmező Ásványok

Ezekben a nehéz időkben bizony mindenfajta védelemre szükségünk lehet. Az ásványok közül is számos VÉDELMEZŐ követ találhatunk, használjuk őket!

Fejfájás és Migrén esetén hasznos Gyógynövények

Stresszes vagy idegi eredetű fejfájás esetén nyugtató, stresszoldó gyógynövények alkalmazása javasolt, amelyeket akár naponta többször is fogyaszthatunk: Citromfű, Orbáncfű, Levendula, Kankalin…

Méregtelenítés ásványok segítségével

Az „álmodozó” néven ismert gránátról azt mondják, hogy regenerálja a testünk rendszereit, különösképpen a vérkeringést, melyet egyúttal jól tisztít is. Segíti a méregtelenítést, erősíti az immunrendszer működését…

Méregtelenítés Szellemi szinteken

Sokat hallottunk már arról, hogy jön a tavasz és méregtelenítsünk. Azonban a testeden kívül a gondolataidat méregtelenítetted már? Eszedbe jutott-e a tél folyamán, hogy a berögződött gondolataidat is megváltoztasd.

A mécses és füstölő gyújtás misztériuma

Kívánságaink teljesítésére, imáink és az érzelmeink kinyilvánítására, simítására is nagyon alkalmasak, életminőségünk felpezsdítésére, harmonizálására…

Immunrendszer erősítés illóolajokkal

A mostani időszakban ajánlott megtámogatni az immunrendszerünk működését, hogy szervezetünk ellenálló legyen. Nem mindenki tudja, de az illóolajok és az aromaterápia egy különösen hatékony módszere…