Melyik Gyógynövények hasznosak Fejfájás vagy Migrén esetén?

Csalán, Cickafark, Galagonya, Kankalin, Őszi Margitvirág, Citromfű, Orbáncfű, Levendula, Fehér Fagyöngy, Hársfavirág, Kakukkfű, Kamilla, Macskagyökér, Palástfű, Szagos müge, Bodza.

Általánosságban a fejfájások esetén a következő gyógynövények használata a legeredményesebb:

CSALÁN:
Ha fejfájásunk veseproblémákkal, vérszegénységgel vagy gyomor-és epepanaszokkal jár együtt, ebben az esetben a csalán a legalkalmasabb gyógynövény a fejfájásunk ellen.
1 púpozott teáskanál Csalánt forrázzunk le 1 pohárnyi (2,5dl) vízzel, fél percig hagyjuk állni, majd kortyolgassuk el.

Fejfájások enyhítésére kúraszerűen 1/2 liter csalánteát nyugodtan megihatunk naponta. A csalánteát fogyaszthatjuk naponta elosztva vagy esténként egy csészével elkortyolgatva, választhatjuk a szárított vagy a friss csalánból készült verziót is.

CICKAFARK
A Cickafarkfű olyan fejfájás esetén eredményes, amikor úgy érezzük, hogy szétpattan a koponyánk, szédülünk, hányingerünk van, a fejfájásunkat orrvérzés és szemfájdalmak, könnyezés kíséri.
1 púpozott teáskanál Cickafarkfüvet forrázzunk le kb.1 pohárnyi (2,5dl) vízzel, fél percig hagyjuk állni, majd szűrjük le és naponta 2 csészével kortyolgassuk el belőle.

Stressz vagy idegi eredetű fejfájás

Stresszes vagy idegi eredetű fejfájás esetén nyugtató, stresszoldó gyógynövények alkalmazása javasolt, amelyeket akár naponta többször is fogyaszthatunk: Citromfű, Orbáncfű, Levendula, Kankalin, Komló, Macskagyökér, Rozmaring, Szurokfű (oregánó), Majoránna. Ezekből a gyógynövényekből a hatás fokozásáért keverékeket is készíthetünk, de önmagában is fogyaszthatjuk őket.

CITROMFŰ
Nagyon jó fejfájás csillapító, szív és érrendszer nyugtató, idegerősítő, depresszió és alvászavarok esetén is rendkívül jól alkalmazható gyógynövény. Fogyasszunk naponta 1-3 csésze citromfű teát, napközben bármikor.
Használható még a citromfű alkoholos kivonata is, naponta 3×20 csepp.

ORBÁNCFŰ
Teája depresszió, alvásproblémák és fokozott stressz esetén alkalmazható. Lassítja az anyagcserét, ezért gyógyszerek szedése mellett nagy odafigyeléssel kell alkalmazni!
Fogyasszunk orbáncfű teát napi 1 csészével esténként (max.6 hétig).

LEVENDULA
Idegnyugtató, szorongásoldó, csillapítja a fejfájást, segít ideges eredetű alvászavarok esetén is, sőt enyhe fertőtlenítő hatással is rendelkezik, valamint csillapítja az ideges eredetű gyomor-és bélfájdalmakat, görcsöket. Forrázzunk le 1 púpozott evőkanálnyi mennyiséget 0,5 l vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig lefedve és fogyasszuk a nap folyamán 2-3 részletben, önmagában vagy ízesítve tetszés szerint.

MACSKAGYÖKÉR
Idegnyugtató, idegrendszert támogató, enyhe altató hatású, nyugtatja a túlterhelt szívet, valamint ideges eredetű gyomor- és bélbántalmak, fejfájások és klimax esetén is eredményes.
Forrázzunk le 2 teáskanálnyi gyógynövényt 250 ml vízzel, áztassuk 10 percig, majd szűrjük le és önmagában vagy kevés mézzel fogyasszuk.

KANKALIN
A Kankalin nyugtató hatással van a szívre és az idegekre, ideg és szíverősítő, mely csillapítja a migrént és az ideges fejfájást egyaránt.
1 púpozott teáskanál Kankalinvirágot forrázzunk le kb.1 pohárnyi (2,5dl) vízzel, fél percig hagyjuk állni, amíg a tea aranysárga színű nem lesz, majd szűrjük le és elosztva 3 csészével kortyolgassuk el belőle naponta.

Migrénes Fejfájás – Migrén

A migrénes fejfájások esetén érdemes a megelőzésre helyeznünk a hangsúlyt! Fogyasszuk rendszeresen a következő teákat a migrénes rohamok elkerülése érdekében:

CICKAFARK
A Cickafarkfű tea rendszeres fogyasztásával teljesen leküzdhető a Migrén.
1 púpozott teáskanál Cickafarkfüvet forrázzunk le 1 pohárnyi vízzel, fél percig hagyjuk állni, majd szűrjük le és naponta 1csésze nagyon forró teát kortyolgassunk el belőle.

KANKALIN
A kankalin-tea kitűnő ideg- és szíverősítő, amely csillapítja a migrént és az ideges fejfájást. Erős migrénes rohamok esetén a kankalin-virág tea gyors enyhülést hoz.
1 púpozott teáskanál Kankalinvirágot forrázzunk le kb.1 pohárnyi (2,5dl) vízzel, fél percig hagyjuk állni, majd szűrjük le és maximum 2 csészével nagyon melegen kortyolgassuk el belőle.

MARGITVIRÁG
Az őszi margitvirág hatóanyagainak köszönhetően tágítja az ereket és nyugtató hatású, rendszeres fogyasztásával a migrénes görcsök kialakulása megelőzhető.
Súlyosabb esetekben napi egy, enyhébb eseteknél heti 2-3 csésze tea folyamatos fogyasztása ajánlott legalább fél évig.

ROZMARING
A rozmaringnak görcsoldó, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő hatásai vannak, ezért teája nagyszerűen alkalmazható fejfájás vagy a migrén kezelésére vagy megelőzésére, ugyanis vérkeringést serkentő hatása miatt növeli az agyi erek vérellátását, így csökkenti a görcsöket és enyhíti a fejfájást is.
A rozmaring tea elkészítéséhez 1 teáskanálnyi friss rozmaringlevél vagy 1 kávéskanálnyi szárított levél szükséges, forrázzuk le 2 dl vízzel, kis áztatás után szűrjük le és már fogyaszthatjuk is.

Külsőleg alkalmazhatjuk még a FEKETE NADÁLYTŐ vagy a PÁSZTORTÁSKA alkoholos kivonatait is: Rögtön a migrénes fejfájás kezdetén kenjük be velük a homlokot, halántékot, tarkót, illetve a csuklyás-izmot.
Ha pedig nem vagyunk teásak a CITROMFŰ tea helyett választhatjuk a citromfű alkoholos kivonatát is (3×20 csepp naponta).

ILLÓOLAJOK közül a kezdődő fejfájása borsmenta vagy rozmaring illóolaj belélegzése nagyon hatásos lehet.
Ha szeretnél válogatni az illóolajok közül nézz körül a webshopban >>>

További fejfájással kapcsolatos írások:

Ásványokkal a Fejfájás és a Migrén ellen >>>
Fejfájás és Migrén Lelki Okai >>>
Fejfájás és Migrén tüneteinek enyhítése illóolajokkal >>>

Források:
Maria Treben: Gyógyfüvek Isten kertjéből
www.gyorgytea.hu/betegsegek/fejfajas/

Csodaszép napokat kívánok!
Namaste: ASTÁ

Acél Strähle Ágnes/ASTÁ

életsegítő, tisztánlátó médium, tarot, doTERRA (független) terméktanácsadó, a Lélek Iskolája alapítója

EGYÉNI SEGÍTÉS telefonon és interneten is!
Facebook: ASTÁ – Acél Strähle Ágnes | E-mail: asta@namasta.hu | Skype: acel.agnes
Weboldal: namasta.hu | Webshop: astabolt.hu | Hírlevél feliratkozás!

További cikkek – Március/Április

Test-és Arcdiagnosztika és a Hormonrendszerünk

Ritkuló szemöldök, gyér szempillák és hajhullás: Általában pajzsmirigy-problémára utal, ha valakinek kevés a szemöldöke vagy a szempillája, illetve hullik a haja, ami manapság már nem csak az idősebbekre jellemző…

HÚSVÉT – Húsvéti Szokások, Szimbólumok

A húsvét és a hozzá kapcsolódó ünnepek a mozgó ünnepek közé tartoznak, azaz nem esnek a Julián naptár szerinti év ugyanazon napjára minden évben. A Nap mozgása mellett a Hold mozgásától is függ a húsvét dátuma.

Védelmi mantrák

Bizonyos élethelyzetekben, mint például a jelenlegi helyzetben is szükségünk lehet olyan mantrákra, amelyek segítenek saját védelmünk kialakításában vagy megerősítésében. Ha a spirituális utunkat járva egyensúlyba tudunk maradni…

Az OHM MANI PEME HUNG az Egyetemes Jóakarat Mantrája

Nézd csak a drágakövet a lótuszban! Ha a mantrát ismételjük, azzal felhívjuk magukra a szeretet és határtalan együttérzés megtestesítőjének tekintett Csenrézi hatalmas és jóindulatú figyelmét, és megkapjuk az áldását.

A VÍZ energetizálása

A víz egy élő szervezet, amely képes információkat tárolni és táplálni szervezetünket, regenerál, megfiatalít, tisztít kívül-belül. A víz információtároló képessége miatt képes felvenni színek hangok, szavak rezgését…

Mantrák

A mantra szó szanszkrit eredetű, jelentése a gondolkodás eszköze vagy más megközelítésben az elménktől való felszabadítás eszköze. A mantrák erős tisztító hatással rendelkeznek és alapvetően a megvilágosodás elérését szolgálják.

Hormonrendszer Ásványai

Jáde: Egyensúlyt teremt az aktivitás és nyugalom között. Arra sarkall, hogy energiáid pontosan oszd be. Szabályozza az idegek működését, nyugtat és kiterjeszti az érzéseket.

Segítség a hormonrendszernek Illóolajokkal!

Az illóolajokat nagyon széles körben használják az érzelmi és fizikai jólét érdekében. Egyedülálló olajként, vagy összetett illóolaj-keverékként használhatók…

Mangala Charan Mantra – Ad Guray Nameh

Egyik leggyakoribb védelmező mantra, szerepe a védelem és vezettetés, törli a gondolati, lelki és fizikai akadályozó tényezőket, negatív rezgéseket és segít visszaállítani kibillent egyensúlyunkat.

Zöld Tara Mantra – A Dalai Láma ajánlásával

Tara az együttérzés és a védelem női istensége, nevének jelentése: csillag. Ő Csenrézi (Avalokiteshvara) női párja, bölcsesség és a könyörületesség női megtestesülése. A hagyomány szerint, amikor Csenrézi látta, hogy mennyire szenvednek…

Hormonális problémák lelki eredete

A menstruáció elmaradása azt jelenti, hogy a nőnél a havi vérzés szünetel, vagy végleg megszűnik. A még termékeny korban levő nőknél fellépő menstruáció kimaradás a nőiség elutasításához…

Méregtelenítés Testi szinteken

A legjobb időszak a méregtelenítésre a tavaszi és az őszi időszak, mert ilyenkor készítjük fel testünket a nyári meleg és a téli hideg időszakokra. Holdfázis szempontjából pedig méregtelenítésre a telihold…

Csakrák és a hormonrendszer

Csakráink szoros összefüggésben vannak az endokrin mirigyekkel, vagyis a hormonokkal, a hormonrendszerrel. Ahogyan a csakrák az energia központjai, úgy a belső elválasztású mirigyek a test kommunikációs központjai…

Immunrendszer erősítés ásványokkal

HEGYIKRISTÁLY: Serkenti az öngyógyító erőket, erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a fertőzésekre. Bármely más ásvány mellé helyezve, annak gyógyító hatását felerősíti és tisztítja.

Március és április Ajurvéda szerint

A Március és Április hónapok a Szívburok és Hármas Melegítő meridiánhoz kötődnek, amelyek a távol keleti gyógyászatban a hormon háztartásunkhoz kapcsolódó „szerveink”. A tavasz érkeztével…

MÁRCIUSI SEGÍTŐK: Mihály Arkangyal és El Morya

A kártyákon a színek mellett segítők is megjelennek, ezért mutatjuk nektek most be a hónap aktív segítőit. Az Aura Soma egy csodálatos „szín nyelv”, amelyen keresztül megérthetjük saját lelkünket…

Tavaszi Táplálkozás – az 5elem konyha

A téli tartalmasabb étkezések után tavasszal ideje átállnunk a KÍMÉLŐBB ÉTRENDre. A tavaszi időszakban kerüljük a túlevést és a nagy vacsorákat, többször együnk keveset, nézzük meg mekkora az öklünk és egy-egy étkezésre ennél ne együnk többet.

Méregtelenítés Lelki szinteken

A tudatos és tudatalatti feldolgozatlan problémák, konfliktusok kezelése. A káros, blokkoló gondolatok, lelki traumák feldolgozására különböző pszichoterápiás, meditatív technikák alkalmazásával, melynek eredményeként…

Kínai medicina – Szívburok és Hármas Melegítő

A távol keleti gyógyászatban a hormonrendszerhez a Szívburok és Hármas Melegítő meridiánok kötődnek: Szívburok – 19-21 óra között: a szívburok ekkor éri el maximumát, mely jól támogatható…

Tippek hormonrendszerünk erősítésére

Hormonrendszert erősítő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek: B-vitamin komplex, C-vitamin, D-vitamin!, magnézium, folsav, jód, antioxidánsok. (Lehetőleg természetes formában próbáljuk meg bevinni őket!)

VÉDelmező Ásványok

Ezekben a nehéz időkben bizony mindenfajta védelemre szükségünk lehet. Az ásványok közül is számos VÉDELMEZŐ követ találhatunk, használjuk őket!

Méregtelenítés ásványok segítségével

Az „álmodozó” néven ismert gránátról azt mondják, hogy regenerálja a testünk rendszereit, különösképpen a vérkeringést, melyet egyúttal jól tisztít is. Segíti a méregtelenítést, erősíti az immunrendszer működését…

Hormonális egyensúly gyógynövényekkel

Cickafark – Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra, nyálkahártya- és fogínygyulladásra használható. Sebösszehúzó, sebgyógyító hatású. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket…

Méregtelenítés Szellemi szinteken

Sokat hallottunk már arról, hogy jön a tavasz és méregtelenítsünk. Azonban a testeden kívül a gondolataidat méregtelenítetted már? Eszedbe jutott-e a tél folyamán, hogy a berögződött gondolataidat is megváltoztasd.

A mécses és füstölő gyújtás misztériuma

Kívánságaink teljesítésére, imáink és az érzelmeink kinyilvánítására, simítására is nagyon alkalmasak, életminőségünk felpezsdítésére, harmonizálására…

Immunrendszer erősítés illóolajokkal

A mostani időszakban ajánlott megtámogatni az immunrendszerünk működését, hogy szervezetünk ellenálló legyen. Nem mindenki tudja, de az illóolajok és az aromaterápia egy különösen hatékony módszere…